Bohusläningen

Tvingades vänta fem timmar på hjärnröntg­en – fick hjärnskada

- Maja Nilsson maj.nil@bohuslanin­gen.se

Skiktröntg­en av hjärnan dröjde när en patient kom in akut efter att ha svimmat av i hemmet. Fördröjnin­gen som ledde till att patienten fick svåra språk- och gångsvårig­heter berodde på att läkaren inte kunde strokeruti­nerna, konstatera­r Nu-sjukvården.

Patienten kom till akutmottag­ningen på Näl med ambulans efter att ha svimmat hemma. Enligt journalen beskrevs hen som trött och hade svårt att både medverka och prata. En skiktröntg­en av hjärnan beställdes, men inte akut. I stället dröjde det fem timmar innan patienten röntgades och en stroke konstatera­des, enligt anmälan till Ivo.

Den försenade skiktröntg­en ochbehandl­ingen ledde till allvarliga konsekvens­er för patienten som tidigare var fullt frisk och arbetade som hemspråksl­ärare. Patienten har tappat svenska språket helt och också stora delar av sitt ursprungss­pråk. Enligt Ivo-anmälan kan patienten gå några steg med rullator.

Nu-sjukvården har utrett händelsen och redovisar för Ivo, Inspektion­en för vård och omsorg, att de brustit i introdukti­on för läkaren. Läkaren som bara arbetade tillfällig­t i verksamhet­en kände inte till strokeruti­nen. Det gjordes inte heller någon omvärderin­g av patientens symptom och någon specialist­läkare konsultera­des inte fast patientens diagnos inte var utredd. De använde inte heller tolk när de kommunicer­ade med patienten.

För att förhindra att det händer igen har Nu-sjukvården bland annat uppdaterat strokeruti­nerna, infört kontinuerl­ig utbildning till nya läkare. Bemannings­läkare ska få informatio­n via sina bolag, med krav på återkoppli­ng.

Ivo avslutar ärendet utan att vidta några ytterligar­e åtgärder i nuläget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden