Bohusläningen

Hotade med hagelgevär – döms till fängelse

- Carl-oscar Lysander carl-oscar.lysander@ttela.se 0520-42 26 21

En egenföreta­gare i 40-årsåldern döms till två och ett halvt års fängelse för grovt olaga hot och grovt vapenbrott. Motivet bakom gärningen ska ha varit att mannen inte uppskattad­e att hans fru umgicks med en kvinna som bodde i närheten.

Ett par dagar tidigare hade mannen skickat märkliga sms till kvinnan, som hon inte kunde begripa. Hon visste inte heller vem som låg bakom meddelande­na. Men när mannen ringde kvinnan och ville förklara sig förstod hon att det var hennes väninnas man som låg bakom sms:en. Kvinnan fick intrycket av att mannen ville be om ursäkt och förklara sig, så hon lät honom komma förbi.

En sommardag mitt i juli i år besökte mannen kvinnan och hade med sig olika blommor som han ville ge henne – samt ett hagelgevär.

Vad kvinnan inte

visste då var att mannen länge haft synpunkter på umgänget och den påverkan kvinnan haft på hans fru. Efter att mannen placerat blommorna på marken plockade han fram hagelgevär­et och sköt en salva rakt upp i luften. Mannen gick därefter ett tiotal steg bortåt och vände sig om och siktade mot kvinnan och sa, enligt kvinnan: ”Jag har ett skott kvar”. Kvinnan har i förhör berättat att hon var övertygad om att mannen skulle skjuta henne i den stunden.

Mannen sänkte därefter geväret och uppmanade kvinnan att lyssna på nyheterna klockan 18. Kvinnan ringde då 112 och polisen var snabbt på plats och kunde gripa mannen.

I förhör har mannen berättat om omständigh­eterna och skälen till hans agerande. Han berättade bland annat att kvinnan fått mannens fru att lyssna på tarotkort i stället för på honom. Han berättar också att många märkliga saker skett i området som inte kan bero på något annat än kvinnans påverkan. Mannen misstänkte också att kvinnan hade hypnotiser­at folk i trakten.

Enligt mannen själv

hade han inga planer på att skjuta kvinnan och tingrätten menar att det inte går att bevisa att det var mannens plan, då det råder oklarheter om mannen verkligen sa till kvinnan att han hade ett skott kvar. I stället menar mannen att han sa att skottet var ämnat för honom själv.

Däremot hade mannen ingen laglig rätt att inneha vapnet och döms därför för grovt vapenbrott. Han döms även för grovt olaga hot och ringa narkotikab­rott till fängelse i två och ett halvt år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden