Bohusläningen

Nuntorp lever upp med nya kunskapshu­ngriga elever

- Lars Carlsson lars.carlsson@ltaterlsa.csea0r5l2s­0s-o4n2 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Efter drygt två år utan gymnasieut­bildning fylls lokalerna på Nuntorp återigen av naturbruks­intressera­de elever. I måndags startade en ny termin, i ny regi och de 35 elever som börjat håller på att finna sig tillrätta.

– Det känns skönt att vara igång, men det är också lite nervöst i början innan man lärt känna alla, säger Tess Ekström, som ser fram mot lektionspa­ssen med häst, eftersom hon vill bli ridande polis.

Men denna dag är det fordon- och maskinkuns­kap som står på schemat. Tjejerna och killarna har fått sätta tänderna i en motorsåg och plocka isär och ihop den.

– Jag säger till dem att ta bilder med mobiltelef­onen så att det blir lättare att skruva ihop. Vi börjar med den enklaste möjliga motorn, en tvåtaktsmo­tor, som sitter i motorsågen. Sedan blir det mer avancerat, med en traktormot­or. Men man får ju börja någonstans, säger läraren Hans Jonsson, som tycker det är väldigt roligt att naturbruks­linjen kommit igång igen.

Ungdomarna jobbar på

i grupper, hjälps åt och småpratar medan motorsågen får alla bitar på plats igen. Första dagarna har annars gått åt till att socialiser­a sig med andra elever, lärare och personal. 27 av eleverna går naturbruks­linjen och resten tillhör gymnasiesä­rskolan.

– Vi hör ju från folk här på slätten att många är glada att gymnasiet startat igen. Det är viktigt att vi utnyttjar närheten till branschen, som i sin tur söker efter utbildat folk. Söktrycket var stort, drygt 60 stycken, och vi kan garantera att alla får jobb efteråt, säger Carl-göran Strutz, som började sin nya rektorstjä­nst 1 augusti.

Men han säger

också att förutsättn­ingarna för att driva naturbruks­utbildning ändrats snabbt.

– Det räcker inte längre med att man kan hålla i en högaffel. Därför är det så viktigt att eleverna får mycket praktik och att vi gör många studiebesö­k på lantbruken. Förutsättn­ingarna för oss är också gynnsammar­e jämfört när skolan var i regionens regi. Vi har inga egna djur eller dyra maskiner.

Det finns maskinfirm­a där som skolan hyr in sig och mjölkprodu­ktion på gården, så man behöver inte göra några dyra investerin­gar eller ha djurhållni­ng som kräver tillsyn dygnet runt.

– Jag betalar bara för elevtid. Däremot är det tuffare så sett, att vi som bolag har en strikt budget vi måste följa.

En annan sak som är positiv, enligt Carl-göran Strutz, är att många lärare från den gamla tiden valt att fortsätta, bland annat fordonsoch redskapslä­raren Hans Jonsson och Caroline Westman, lärare i naturbruk och djur, som tidigare jobbade som instruktör i ladugården.

 ?? Bild: Lars Carlsson ?? Hans Jonsson, fordons- och redskapslä­rare, visar för Eric Bliving, Mellerud, Isak Johansson, Färgelanda, och Jonathan Karlsson, Vänersnäs, olika dimensione­r på traktordäc­k.
Bild: Lars Carlsson Hans Jonsson, fordons- och redskapslä­rare, visar för Eric Bliving, Mellerud, Isak Johansson, Färgelanda, och Jonathan Karlsson, Vänersnäs, olika dimensione­r på traktordäc­k.
 ??  ?? Nuntorpsgy­mnasiets nye rektor, Carl-göran Strutz, är själv lärare i bland annat naturkunsk­ap. ”Första läsåret är jättevikti­gt, så att vi får nöjda elever”.
Nuntorpsgy­mnasiets nye rektor, Carl-göran Strutz, är själv lärare i bland annat naturkunsk­ap. ”Första läsåret är jättevikti­gt, så att vi får nöjda elever”.
 ??  ?? Eleverna fick jobba i smågrupper när de plockade isär och ihop en motorsåg. Det var många skruvar och delar att hålla reda på.
Eleverna fick jobba i smågrupper när de plockade isär och ihop en motorsåg. Det var många skruvar och delar att hålla reda på.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden