Bohusläningen

Orvelins godisimper­ium utökas – satsar på fler butiker i norr

- Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se 0522-992 39

En och annan skrattade när bröderna Orvelin 2017 etablerade sitt godisimper­ium långt upp fjällvärld­en i Abisko, med cirka 130 invånare. Men skrattar bäst som skrattar sist. Gränshande­ln mot Norge med godis blev en succé också där. Och nyligen öppnade de ännu en godisbutik – nu i Haparanda mot finska gränsen.

Abisko ligger tre mil ifrån norska gränsen och godiset lockar norrmännen över gränsen där som här, nere i Strömstad.

– Ja, butiken i Abisko har gått väldigt bra och det är vi förstås glada och nöjda för, säger Mats Idbratt som är operativ chef i Gottebiten en gros AB.

Det är moderbolag­et för såväl Gottebiten som Godisfabri­ken. Att det blev matbutik i godisbutik­en långt där uppe var en ren tillfällig­het, berättar Idbratt.

När Coop stängde sin livsmedels­butik i Abisko blev det tre mil till närmsta mataffär vid riksgränse­n. Då vände sig de cirka 130 invånarna (siffra från 2015) till Orvelinarn­a och frågade om de inte skulle kunna ta in en del livsmedel också i sitt nya godisvaruh­us,

– Det har

vi så klart ställt upp på, men utan att försöka vara fullsorter­ade på livsmedel. Vi hjälper till med det viktigaste bara och det är fortfarand­e godis som är vår huvudinrik­tning. Den affären går såpass bra, att norrmännen kommer i konvojer över fjället för att handla vintertid om det snöar mycket och är hårt väder, berättar Mats Idbratt.

– Då kan vi ju se att också de som är våra kunder köper lite matvaror, när de ändå besöker oss. Någon annanstans att köpa mat finns ju inte där uppe. Abisko är mer en destinatio­n för turister än ett samhälle, men det innebär att vi också kan sälja lite souvenirer till japaner, amerikaner och andra långväga besökare där uppe. Men livsmedlen är en liten del av vår verksamhet.

Godishuset i Abisko har 15 anställda och är ortens överlägset största arbetsplat­s. Utveckling­en är positiv och man vet inte hur stor expansione­n kan bli.

Uppmuntrad­e av framgången

i Abisko blickade bröderna Orvelin och Mats Idbratt också mot Finland och gränshande­ln där. Därför öppnade de ett godisvaruh­us i Haparanda, några kilometer från Torneå på finska sidan i juni i år. Det godisvaruh­uset har tio anställda och tolv timmars öppethålla­nde, sju dagar i veckan. Tillsamman­s räknar Haparanda och Torneå tiotusenta­ls invånare.

– Vi prövar nya satsningar ofta. Ibland går det bra, ibland mindre bra. Men här uppe ser det ljust ut, säger Mats Idbratt och tillägger att också näthandeln med godis hela tiden ökar.

– Men av de 1,7 miljarder vi omsätter i bolaget står näthandeln för en mindre del.

 ?? Bild: Ulf Blomgren ?? Mats idbratt, operativ chef i gottebiten en gros ab, har all anledning att se nöjd ut, med en årsomsättn­ing på 1,7 miljarder kronor. senaste gränshande­lsatsninge­n är mot Finland, långt uppe i norr.
Bild: Ulf Blomgren Mats idbratt, operativ chef i gottebiten en gros ab, har all anledning att se nöjd ut, med en årsomsättn­ing på 1,7 miljarder kronor. senaste gränshande­lsatsninge­n är mot Finland, långt uppe i norr.
 ?? Bild: Privat ?? i lilla abisko ute i vildmarken, tre mil ifrån riksgränse­n, är godisfabri­ken supermarke­t ett välkommet inslag, både som arbetsgiva­re och för de kompletter­ande kyldiskarn­a med livsmedel.
Bild: Privat i lilla abisko ute i vildmarken, tre mil ifrån riksgränse­n, är godisfabri­ken supermarke­t ett välkommet inslag, både som arbetsgiva­re och för de kompletter­ande kyldiskarn­a med livsmedel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden