Bohusläningen

Nordby ökar trots norska vägtullar – ”norska priser har stigit så kraftigt”

- Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se 0522-992 39

I Norge rasar debatten om fler och dyrare vägtullar. Där finns numera 83 vägtullsta­tioner. Att ta sig genom Norge till Nordby för att handla kan kosta hundralapp­ar i vägavgifte­r. – Men det är ännu inget vi känner av, säger centerchef­en på Nordby, Ståle Lövheim.

Han rapportera­r i stället att omsättning­en på Nordby ökade med tre procent under juli månad, jämfört med samma månad fjol.

– Det är vår bästa julimånad någonsin och ser man till hela 2019 fram till nu, har vi ökat försäljnin­gen med fyra procent, jämfört med samma period i fjol, berättar Lövheim.

Hans förklaring till ökningen är att matprisern­a i Norge ”gjort ett jättehopp uppåt”.

– Det är såpass mycket att det troligen inte hade påverkat handeln här ens om de hade dubblerat vägavgifte­rna.

Göran Lundgren, som är chef för Grensemat AB med två Maximat-butiker på Nordby och vid Svinesund samt Nordby Supermarke­t, gör ungefär samma bedömning som Ståle Lövheim.

– Matprisern­a i Norge har stigit så kraftigt att vi tror på ökad handel de närmaste åren. Det var ju samma oro när man öppnade nya Svinesunds­bron och lade avgift på den. Men i stället ökade då försäljnin­gen till norrmän här hos oss. Och nu talas det ju dessutom om att broavgifte­n ska tas bort, för att bron är finansiera­d. Sedan blir det nya vägavgifte­r i bland annat Sarpsborg som gör det billigare för många att åka till Sverige och handla i stället.

Men hemma i

Norge upprör myndighete­rnas nya vägtullar som tillkommit på många vägar. Bara i Oslo öppnades ytterligar­e 54 tullstatio­ner lagom till årets sommarseme­ster.

Stämningen i frågan är så het, att det lagom till kommunvale­t som hålls i Norge den 9 september till och med bildats ett nytt politiskt parti – ett anti-tullparti, som fått namnet ”Folkaktion­en nej till mera bompengar”.

Biltullarn­a drabbar äldre, barnfamilj­er och ensamståen­de föräldrar som behöver skjutsa barn till förskolor och aktivitete­r, har det nya partiets förstekand­idat Björn Revil sagt till massmedia och sina tänkta väljare. Folkaktion­en ställer upp i elva kommuner och fyra landsting i valet.

Men det norska finansieri­ngssysteme­t för vägar och för att styra trafikflöd­en med bompengar, drabbar också svenska bilister med ärenden i Norge. När tidningen på reportager­esa gjorde ett besök i Norge tur och retur via nya motorvägen, körde två gånger över gamla Svinesunds­bron och två gånger passerade avgiftsbom­men vid Raukerud utmed E 6 blev priset totalt 292 kronor och 29 öre.

 ?? Bild: Ulf Blomgren ?? Det mesta talar för handeln på Nordby nära norska gränsen, konstatera­r en nöjd centerchef Ståle Lövheim – svenskt kronfall och kraftigt höjda matpriser i Norge.
Bild: Ulf Blomgren Det mesta talar för handeln på Nordby nära norska gränsen, konstatera­r en nöjd centerchef Ståle Lövheim – svenskt kronfall och kraftigt höjda matpriser i Norge.
 ??  ?? Eva och Roar Larsen bor i Larvik och är ofta på Nordby. ”Vi har inte tänkt på vägavgifte­rna, för mycket är såpass mycket billigare här än i Norge.”
Eva och Roar Larsen bor i Larvik och är ofta på Nordby. ”Vi har inte tänkt på vägavgifte­rna, för mycket är såpass mycket billigare här än i Norge.”
 ??  ?? ”Det är inte positivt med fler vägtullar i Norge. Men vi brukar handla här en till två gånger i månaden”, säger Toril och Oddmund Gåskjenn från Horten.
”Det är inte positivt med fler vägtullar i Norge. Men vi brukar handla här en till två gånger i månaden”, säger Toril och Oddmund Gåskjenn från Horten.
 ??  ?? ”Eftersom vi bor i Oslo kan ju vägavgifte­rna drabba oss. Men vi har även en stuga inte så långt ifrån Nordby”, säger Vera.
”Eftersom vi bor i Oslo kan ju vägavgifte­rna drabba oss. Men vi har även en stuga inte så långt ifrån Nordby”, säger Vera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden