Bohusläningen

Avgrävd kabel orsakade två strömavbro­tt

- Camilla Haagen camilla.haagen@bohuslanin­gen.se 0522-992 86

Över 1 700 hushåll stod under fredagsför­middagen utan ström på Orust. Det var en avgrävd kabel som lämnade hushållen strömlösa enligt Ellevios störningsi­nformation.

Redan under torsdagen pågick ett större strömavbro­tt på Orust, där drygt 5 000 hushåll påverkades. Enligt Ellevio kunde man då snabbt åtgärda felet.

– Jag tror inte det avbrottet pågick i mer än tio minuter för vi kunde leda om strömmen, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio.

Misstanken var då

att någon typ av fågel hade flugit in i en elledning och orsakat avbrottet.

– Men i och med att avbrottet kom tillbaka här under fredagsmor­gonen så måste vi utreda vidare. Vi vet ännu inte riktigt vad som orsakat avbrottet, säger han.

Genom att leda om strömmen på fredagsmor­gonen lyckades bolaget förhindra att avbrottet blev lika stort som det som skedde under torsdagen. Strax innan klockan 09.00 var 969 hushåll påverkade.

Vid klockan 10.30 hade antalet dock ökat till 1 708 hushåll och sträckte sig från Svanesund till Rålanda och upp mot Slussen.

– Vi har lyckats ringa in området där avbrottet skett och vi har tekniker på plats som patrullera­r den sträckan. Förhoppnin­gsvis kommer vi snart att ha hittat felet, säger Jesper Liveröd.

Strax innan lunchtid meddelade Ellevio att strömmen åter var tillbaka i alla hushåll och att felet visat sig vara en avgrävd kabel.

Vi vet inte vad som orsakat avbrottet Jesper Liveröd presschef på Ellevio

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall/tt ??
Bild: Björn Larsson Rosvall/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden