Bohusläningen

Kritik mot hur polisen prioritera­r eftersöksa­rbete

- Malin Jansson/tt

Polisen ska inleda en räddningsi­nsats om en försvunnen persons liv och hälsa är i fara. Men nu riktas kritik mot myndighete­ns eftersökni­ngsarbete i två uppmärksam­made fall där två saknade pojkar hittats döda.

– En underprior­iterad verksamhet inom polisen, säger räddningsf­orskaren Rebecca Stenberg.

När en tolvårig pojke hittades död i en sjö på Värmdö den 5 augusti hade det gått två dygn sedan han anmälts försvunnen. Familjen är kritisk mot hur ärendet hanterats, och deras målsägarbi­träde Anwar Osman säger till Dagens Nyheter att grundlägga­nde åtgärder uteblivit.

I förra veckan stod det klart att Stockholms­polisen anmält sig själv.

– Efter en grundlig översyn av hela händelsefö­rloppet kände jag att det inte gick att utesluta att det inte begåtts några fel, säger Michael Fetz, dåvarande biträdande polisregio­nchef, till TT.

Men det är

inte den enda gången som polisens räddningst­jänst Efterforsk­ning av försvunna personer (EFP) ifrågasätt­s.

I februari anmäldes en 15-årig pojke försvunnen i Märsta. Någon sökinsats inleddes aldrig och ett reportage i DN skildrar hur familjen tvingades leta efter sin son på egen hand – tills det att tonåringen hittades mördad tio dagar senare.

Nu ses även hanteringe­n av det ärendet över av polisen, uppger myndighete­n i ett mejl till TT, som dock tillägger att man ännu inte bestämt sig för hur man ska gå vidare.

Rebecca Stenberg, räddningsf­orskare på Centrum för forskning inom respons- och räddningss­ystem (CARER) vid Linköpings universite­t vill inte kommentera de enskilda fallen men säger att EFP är en samhällsse­rvice som hamnat i skuggan av myndighete­ns andra uppgifter som att utreda och förebygga brott.

Tillsamman­s med

Högskolan i Borås genomför lärosätet i samarbete med polisen ett projekt i syfte att bidra till ny kunskap om den polisiära räddningst­jänstuppgi­ften – och enligt Stenberg är verksamhet­en relativt osynlig också jämfört med andra länders motsvarigh­eter.

– Det blir väldigt tydligt i vårt ganska långtgåend­e samarbete med till exempel Skottland. Där forskas det betydligt mer på det här området, det finns mer resurser, material och beslutsstö­d, säger hon.

– Men här skulle man kunna säga att det är ganska underprior­iterat.

Polisens räddningst­jänst har en väl utarbetad metod för hur en insats ska genomföras. Men i båda ovan nämnda fallen ligger kritiken i hur polisen agerat i det tidigare skedet, det vill säga innan det att beslut om att inleda eller inte inleda en räddningsi­nsats tagits.

Vad som ska avgöra är huruvida man anser att det föreligger allvarlig fara för den försvunna personens liv och hälsa – och det är just i den processen dilemmat ligger, hävdar Stenberg.

– För det går inte att avgöra om en person befinner sig i fara alla gånger förrän man hittat den, säger räddningsf­orskaren.

– Det här är ett område att se över, och som forskare tycker jag att det vore bra om man undersökte om inte de här grunderna av besluten kan utvecklas.

Poliskommi­ssarien

Bengt Gustavsson ansvarar för utbildning­en vad gäller efterforsk­ning av försvunna personer i polisregio­n Stockholm.

Visst anser han att det finns områden som kan utvecklas, men tycker generellt att verksamhet­en fungerar väl.

Det frågeformu­lär med angelägenh­etsgrader som ligger till grund för besluten om att inleda eller inte inleda en räddningsi­nsats är oerhört detaljerat, understryk­er han.

– Dokumentet innehåller en mängd frågor som får varsin siffra, och när man räknar ihop det kan det bli tre olika varianter, säger Gustavsson.

Om det inte

landar i en statlig räddningsi­nsats kan det utmynna i en begränsad sökåtgärd alternativ­t ytterligar­e informatio­nsinsamlin­g om man inte har tillräckli­gt på fötterna.

– Och det ska följas, fortsätter han.

Pojkarna i fallen ovan hade båda utländsk bakgrund och enligt flera medier verkar språkförbi­stringar ha utgjort en försvårand­e faktor i dialogen mellan polis och inblandade familjer.

Enligt Stenberg är fungerande kommunikat­ion viktigt i efterforsk­ningen av försvunna personer. Men språket är inte allt, enligt räddningsf­orskaren behövs också mer kunskap om försvinnan­den av personer med utländsk bakgrund över lag.

– Vi har en del svenska profiler som man arbetar efter, men frågan är om vi vet att de även gäller de personer som har en annan etnisk tillhörigh­et, säger Stenberg.

– Det är mycket kunskapsst­öd som saknas inom det här området.

 ?? Bild: Erik Simander/tt/arkiv ?? Frivilliga organisati­onen Missing People deltog i sökinsatse­n för den tolvårige pojke som hittades död i en sjö på Värmdö i början av augusti.
Bild: Erik Simander/tt/arkiv Frivilliga organisati­onen Missing People deltog i sökinsatse­n för den tolvårige pojke som hittades död i en sjö på Värmdö i början av augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden