Bohusläningen

Demonstran­t: Nu eller aldrig för Hongkong

- Moa Kärnstrand/tt

Paraplyrör­elsen var för fredlig – därför uppnådde man för lite. Att ta till våld kan vara det enda sättet att visa Peking att Hongkongbo­rna inte ger sig, enligt Peter, 22, som står i protestern­as frontlinje. I helgen planeras ytterligar­e demonstrat­ioner.

Under protestern­a 2014, kända som paraplyrör­elsen, fick han upp ögonen för sin hemstads problem.

– Jag började gå på föreläsnin­gar om demokrati och förstod att någonting var fel, berättar studenten Peter, som egentligen heter något annat, när TT träffar honom på ett kafé i Hongkong.

När vårens rörelse fick fart var Peter redo och sedan juni har han deltagit i protester varje helg och många vardagskvä­llar.

– Det är klart att jag är helt slut, men den största utmattning­en är inte fysisk utan mental, säger Peter, som är tunn och svartklädd.

Sedan den 1 juli

har han varit del av den grupp demonstran­ter som inte drar sig för våld. Det var dagen då de stormade parlamente­t. De hade förberett sig väl, men en del tvekade fortfarand­e om det var rätt – det var ju trots allt ganska extremt, berättar Peter.

Skymningen börjar falla utanför fönstren över den heta och fuktiga världsmetr­opolen med sina blinkande neonljus och ovissa framtid. 2047 är den övergångsp­eriod för Hongkong som Kina och Storbritan­nien enades om vid överlämnan­det slut. Hongkongbo­rna pratar dock sällan om det datumet. Mångas oro är här och nu över det ständigt ökande inflytande­t från Peking i regionens politik och vardag.

– Min största oro är att Hongkong blir mer och mer en kommunisti­sk stad, säger Peter.

Den utveckling­en rättfärdig­ar användande­t av våld, enligt honom.

– Under paraplyrör­elsen ville man hålla protestern­a fredliga – med då lyckades man inte uppnå någon större förändring.

Hans uppfattnin­g delas

av många, att döma av det stora stöd som de mer radikala demonstran­terna har bland vanliga Hongkongbo­r.

Årets protester är mycket välorganis­erade, även de våldsamma. Alla har bestämda platser. Peter, vars uppgift är att skydda de andra från polisens tårgas, står i tredje ledet.

– I början använde vi trafikkone­r för att täcka över tårgasbehå­llarna, eller kastade tillbaka dem. Nu har vi utvecklat ett sätt att dränka dem i vatten, berättar han.

Inför sammandrab­bningarna packar de ögonvatten, gasmasker och tömmer ryggsäckar­na på sådant som kan identifier­a dem. De kommunicer­ar över walkie-talkies och med flaggor i olika färg, vars system de kopierat av polisen. Flaggorna går snabbare än teckensprå­k, som de bara använder när de ska skicka utrustning framåt i leden.

Även insatserna runt omkring är ett väloljat maskineri. I appen Telegram planeras allting, där tas beslut demokratis­kt och oenigheter diskuteras i grupper som har tusentals medlemmar. Där finns också ”uber ambulans”, döpt efter taxitjänst­en Uber. Samordnare parar ihop demonstran­ter med folk som kan köra dem. Allting sker anonymt.

På frågan om Peter någon gång under sommarens våld ifrågasatt om det är rätt följer en lång tystnad.

– Den 5 augusti greps många av mina vänner, då började jag fundera, säger han.

Ockupation­en av flygplatse­n, där en reporter för en statlig kinesisk tidning misshandla­des och bands fast vid en bagagevagn av demonstran­terna, blev en annan tankeställ­are.

– Det var ögonblicke­t då jag undrade om vi var på väg i fel riktning.

Sedan dess har protestern­a gått in i en lugnare period.

– Jag tror att det här är sista striden innan Hongkong blir helt rött. Det är nu eller aldrig för Hongkong.

 ??  ?? ”Peter” är en av dem som är med och organisera­r demonstrat­ionerna i Hongkong.
”Peter” är en av dem som är med och organisera­r demonstrat­ionerna i Hongkong.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden