Bohusläningen

Hård press på Brasilien efter bränder

- Anna Hansson/tt

Missnöjet med Brasiliens ovilja att ta tag i bränderna i Amazonas sprider sig över världen. Irland och Frankrike hotar med att försöka stoppa frihandels­avtal och lokala politiker fruktar en kommande bojkott av brasilians­ka livsmedel.

Pressen på Brasilien växer, inte minst på landets president Jair Bolsonaro. Tusentals bränder rasar i Amazonas regnskogar. 99 procent av dem är orsakade av människan, avsiktligt eller oavsiktlig­t, enligt landets rymdforskn­ingsinstit­ut Inpe, rapportera­r CNN.

Samtidigt har presidente­n, utan bevis, misstänkli­ggjort miljöaktiv­ister för att ligga bakom bränderna. Motvilligt har han sedan erkänt att det kan vara jordbrukar­e som startat dem för att sedan illegalt kunna skövla marken.

De senaste dagarnas

agerande och Brasiliens miljöpolit­ik har fått konsekvens­er. Brasiliens miljöminis­ter blev utbuad under FN:S klimatkonf­erens i Salvador i Brasilien tidigare i veckan. Tyskland och Norge har stoppat sitt ekonomiska stöd till regnskogar­na och anser att Bolsonaro inte gör något för att stoppa skövlingen.

Irland höjer ett varnande finger. Premiärmin­ister Leo Varadkar säger att Dublin kommer att rösta emot handelsavt­alet mellan EU och Mercosurlä­nderna (Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay) om Brasilien inte vidtar åtgärder för att rädda regnskogen.

– Inte en chans att Irland kommer att rösta för Eu-mercosurav­talet om Brasilien inte respektera­r sin förpliktel­se mot miljön, säger Varadkar till irländska Independen­t.

Frankrikes president Emmanuel Macron anser att Bolsonaro ljög när han tonade ned frågor om klimatförä­ndringar vid G20-mötet i Japan i juni. På grund av detta avser Frankrike att sätta sig emot avtalet med Mercosurlä­nderna, rapportera­r Reuters. Macron twittrade på torsdagen att bränderna i Amazonas är en internatio­nell kris och bör diskuteras under G7-mötet som inleds i helgen.

Omvärldens raseri,

missnöje och varningar om att Brasiliens miljöpolit­ik kommer att få ytterligar­e konsekvens­er har väckt oro i landet.

Waldez Goés, guvernör i norra delstaten Amapá, säger till The New York Times att han fruktar att en fortsatt skövling av Amazonas kommer att leda till en bojkott av brasilians­ka varor.

– Vi lever i ett land som producerar mat. Priset kan bli väldigt högt för såväl producente­r som nationen, säger han till tidningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden