Bohusläningen

Snar frisläppni­ng väntar troligen för Stena Impero

- Tina Magnergård Bjers/tt

Den svenskägda oljetanker­n Stena Impero, som beslagtogs av Iran i juli, kommer sannolikt att släppas inom några dagar, uppger källor för TT.

– Vi fick starka indikation­er på att Iran inom kort kommer att se till att det blir en positiv lösning för fartyget och besättning­en, säger en källa med insyn ärendet.

I tisdags och onsdags besökte Irans utrikesmin­ister Javad Zarif Sverige. Vid sidan av det vacklande globala kärnenergi­avtalet, Jemenkrise­n och mänskliga rättighete­r stod Stena Impero högt på dagordning­en när han träffade utrikesmin­ister Margot Wallström (S).

– De uppehöll sig mycket kring Hormuzsund­et och fartyget, säger källan.

För att Stena Impero ska släppas är det dock viktigt för Teheran att den iranska supertanke­r, som tidigare i juli beslagtogs av brittiska styrkor vid Gibraltar, inte stöter på patrull på sin väg hem, enligt vad TT erfar.

Skälet till beslagtaga­ndet var bland annat att det misstänkte­s frakta råolja till regimen i krigets Syrien, i strid med EU:S sanktioner. Men övertagand­et av tankern kan kopplas till det storpoliti­ska spel som pågår, med anledning av att USA dragit sig ut ur det globala kärnenergi­avtalet med Iran och återinfört sanktioner mot landet. USA påstår att den iranska tankern kan kopplas till bland annat penningtvä­tt och terrorbrot­t och protestera­de mot att den frigavs.

Under sitt besök i Sverige hävdade Zarif att det iranska fartyget inte brutit mot några regler och underströk att Iran inte omfattas av EU:S sanktioner.

Beslagtaga­nde av Stena Impero har allmänt setts som en hämndaktio­n.

 ?? Bild: Morteza Akhoondi/ap/tt/arkiv ?? iranska revolution­sgardet går ombord på det svenskägda, brittiskfl­aggade fartyget stena impero, som beslagtogs i juli.
Bild: Morteza Akhoondi/ap/tt/arkiv iranska revolution­sgardet går ombord på det svenskägda, brittiskfl­aggade fartyget stena impero, som beslagtogs i juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden