Bohusläningen

Lars Hjelm hoppar in när stjärnorna­s jobb blir farligt

Medan somliga brinner för film som publik finns det de som brinner på film. Antalet profession­ella stuntmän är inte stort i Sverige, men en av dem kommer från Lysekil. Möt Lars Hjelm.

- Kenneth Eriksson keneri@bohuslanin­gen.se 0522-99451

För många av Bohuslänin­gens läsare blev Lars Hjelm kanske mest känd för något år sedan, då han bidrog till att laga en visare på kyrktornet i ett läge där konvention­ella metoder som kranar inte räckte till. Då fick den inte dödsförakt­ande men klättrings­vane Lars ta sig fram och genomföra en reparation.

– Då kände jag mig som Harold Lloyd, berättar 46-åringen, och syftar på en av stumfilmen­s främsta namn ,som kittlade publiken med både komik och spänning på vad som i varje fall uppfattade­s som svindlande höjder.

Säkerhet är det enda som är viktig, understryk­er Lars och förklarar vidare att han skiljer sig från den amerikansk­a syn ett par kvinnliga stuntperso­ner gav uttryck för när de träffades under hans utbildning­stid.

Kvinnorna hade stolt

berättat för Lars att de brutit armar och ben, med hjärnskakn­ing som grädde på moset.

– Jag har hållit på med det här i 25 år och inte brutit någonting, säger Lars med eftertryck.

Ett av de svåraste stunten som han själv varit inblandad i utspelades i Hotet, där Lars på en snöskoter jagades av en helikopter, krockade med ett träd och till slut flög 22 meter ut på en is.

– I och med att snöskotern brann, var de lite svårare att komma upp på rampen så jag träffade granen med en– två decimeters marginal. Så skotern studsade rätt, berättar Lars som ett exempel på stuntjobb med flera led.

Beroende på vad

som ska utföras i stuntväg kan förberedel­serna pågå från ett par dagar till flera veckor på heltid. Marginaler­na kan ibland vara små, även när det handlar om att falla på luftkuddar från hög höjd.

– Vi ser till att jobba på ett bra sätt, säger Lars om förberedel­serna. Hade han varit verksam i Hollywood hade han varit tvungen att specialise­ra sig som stuntman för att få jobb, men i Sverige och Norden får han tvärtom inte bara ägna sig åt fall från höjder utan även slåss, brinna och volta bilar.

I den grupp som Lars Hjelm ingår i är de fyra män och en kvinna. Det finns ytterligar­e ett par aktiva stuntgrupp­er, vilket totalt ger ungefär 15 personer i Sverige. Endast tre jobbar med det på heltid.

Den karriär som stuntman, som började med En på miljonen 1995 och sedan dess innehållit de flesta svenska storfilmer, hade inte existerat om inte byggbransc­hen helt fallit ihop i början av 90-talet och aldrig erbjöd nyutbildad­e byggjobbar­en Lars någon anställnin­g. Då valde Lysekilsso­nen att i stället utbilda sig på en stuntskola i Orlando, Florida, USA.

– Det är ett av de få gesällyrke­n som är kvar, säger Lars, som efter utbildning­stiden fick gå i lära hos en etablerad stuntman för att skaffa sig de kunskaper inom yrket som man inte kan läsa sig till.

I ungdomens dar

testade han flera fysiska aktivitete­r som klättring, fallskärms­hoppning och gymnastik.

– Jag förstod det efteråt, men när man slår ihop en del bitar från alla de sakerna får man den helhet som en stuntman behöver, med smidighet, styrka och mod, säger Lars, som håller kroppen i trim med utomhusakt­iviteter på sommaren och på gym vintertid.

Några år till tror han att kan vara aktiv som stuntman, sedan får han nog övergå till att koordinera stunt, då kroppen med tiden tål påfrestnin­garna sämre.

Erfarenhet­en som stuntman

har flera goda sidor, få partytrick överträffa­r fejkade slagsmål.

– Vi dansade can-can vid ett tillfälle och då hade jag iscensatt att jag plötsligt hoppade ut genom fönstret till en madrass som jag förberett med att lägga där, berättar Lars med värme.

Även i mindre roliga situatione­r har han nytta av sin erfarenhet från fartfyllda lägen.

– Man har det i sig om det skulle hända, att som när vi krockade med bilen så har vi en reaktionsf­örmåga. Då håller vi oss ännu fokuserade.

 ?? Bild: Kenneth Eriksson ?? Intresset för film och Stjärnorna­s krig syns här och var hemma hos familjen Hjelm. Figuren till vänster gör dock sina egna stuntjobb.
Bild: Kenneth Eriksson Intresset för film och Stjärnorna­s krig syns här och var hemma hos familjen Hjelm. Figuren till vänster gör dock sina egna stuntjobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden