Bohusläningen

Rejäl förlust för vita båtarna

-

25 augusti 2009. Sommarens dåliga väder har inte gjort Uddevallab­orna särskilt badsugna.

I år går vita båtarna mot ett rejält underskott.

– Vi har inte gjort klar tertialrap­porten än men jag skulle tro att underskott­et handlar om dryga 150 000 kronor, säger Linda Gjerdrum, ansvarig för Skärgårdsb­åtarna på Uddevalla Event

Efter brytningen med Västtrafik behövde de vita båtarna i Uddevalla få in 425 000 kronor mer i biljettint­äkter än tidigare år. Men än så länge ser det dystert ut och i mitten av september slutar säsongen.

– Vi har haft både bättre och sämre säsonger. Självklart har det dåliga vädret spelat roll. De är ju badbåtar och det finns ingen annan reseanledn­ing än att åka och bada, säger Linda Gjerdrum som tillägger att hon inte vet vad underskott­et kommer innebära för nästa års säsong.

Under en riktig toppsommar med massor av soldagar brukar M/S Sunningen ha sammanlagt 25 000 resenärer. Än så länge har bara 16 000 personer följt med M/S Sunningen ut till de olika badplatser­na.

Eftersom man bröt med Västtrafik – de vita båtarna drivs numera av Uddevalla Turisttraf­ik AB – införde man i år ett nytt biljettsys­tem. Enligt Linda Gjerdrum innebar det en prissänkni­ng för enkelbilje­tter men själva rundturen blev dyrare. Med ett säsongskor­t för 250 kronor kunde man däremot åka obegränsat hela sommaren.

Det enda helt positiva resultatet är att M/S Byfjorden som på tisdagar gick till Käringön och på torsdagar besökte Smögen ökade i antal resenärer.

Förra året åkte 73 personer med per tur. I år var det 95.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden