Bohusläningen

Fotboll Uppgiften: ”Kral” ska klara kontraktet

- Erik Weiefors erik.weiefors@bohuslanin­gen.se

En seger smakar alltid gott. Samtidigt kan Lennart ”Kral” Andersson njuta lika mycket av ett riktigt bra träningspa­ss. Vi träffade Oddevoldtr­änaren på Thordéngår­den och pratade om det han gillar mest: Fotboll.

Efter lite ledighet från fotbollen återsamlad­es Oddevold för träning inför höstsäsong­en. Det blev två veckors semester för spelare och ledare i klubben.

Lennart ”Kral” Andersson höll sig hemma, fixade med gräsklippn­ing, fönstermål­ning och annat underhåll på sin egen och sina föräldrars gårdar i Åmål. Således blev det inte någon resa till främmande länder eller kritvita stränder. Det intressera­r honom inte.

– Det har det aldrig gjort, säger han när vi slagit oss ner vid ett bord på Thordéngår­den.

Tränaren tog över Oddevold den 11 juni och har lett laget i sju seriematch­er. Tre segrar hittills är en liten bit på vägen mot det stora målet och den tydliga uppgift som han fick för två månader sedan: Att hålla kvar klubben i division 1.

Fotbollen har haft en stor plats i Lennart Anderssons liv sedan han snörade på sig sina första dobbskor. Från sexåringen i kompisgäng­et till 53-åringen som jobbar med fotbollen varje dag.

– Så har det varit i 20 år och det finns både för- och nackdelar med alla jobb. Det är ett intresse som jag har och kan man ha det som yrke så kan man nog inte ha några negativa synpunkter. Jag hänger i så länge som jag har drivet och engagemang­et. Tar det slut så får man nog fundera på något annat. Vad driver dig? – Att få grupper att dra åt samma håll. Det är det viktigaste och det är skoj att få folk att spela för varandra och nå uppsatta mål.

Hur är du som ledare?

– Engagemang­et är stort och jag har alltid försökt att fortplanta en sak: Spelare spelar för ledare och ledare skyddar alltid sina spelare. Det är en grundpelar­e. Jag är engagerad, bryr mig och pratar mycket med spelare, både enskilt och i grupp.

Jag har aldrig haft några drömmar men det vore skoj att testa på den högsta serien

Hur långt har du kommit med Oddevold?

– En bra bit. Det har inte varit något fel på energin och inställnin­gen någon gång sedan jag kom hit. Även om vi inte fått poäng så har vi krigat och varit bra. De är tufft att komma mitt i säsongen men vi är helt klart på rätt väg. Manskapet är så bra att vi kan slå vilket lag som helst i den här serien och på en sämre dag kan vi förlora mot vilka som helst för det är väldigt jämnt.

4–0 mot Lindome

och 3–1 mot Åtvidaberg gav Oddevold en bra start på hösten. Poängen tog laget över de nedre strecken och höjde självförtr­oendet. Glädjen och harmonin tog sig ända in på tränarbänk­en även om det blev förlust mot Eskilsminn­e senast.

– Klart man är nöjd när matchen har gått och vi har tagit en seger ... men jag kan vara lika nöjd när vi har gjort en riktigt bra träning. Det är en tillfredss­tällelse att laget varit på tå och hade bra inställnin­g. Det ger också energi.

När Oddevold skrev kontrakt med Lennart Andersson blev det hans 16:e klubb som tränare. Dessutom har han assisterat L-O Mattsson i Sierra Leones landslag.

Det är en lång lista på klubbar och ”Kral” har lätt för att anpassa sig. Den här gången kom han mitt i säsongen, vilket bara har hänt en gång tidigare i tränarkarr­iären.

– Jag har mitt sätt att jobba på men man ärver spelartrup­pen. Metodiken är ingen skillnad men det blir en kortare process att få ordning på saker – för det finns inte lika mycket tid att arbeta på.

Hur långsiktig­t tittar du?

– Jag är inställd på det här uppdraget och vi ska vara kvar i den här serien, det är det enda tänket just nu. Det har inte varit några andra diskussion­er om vad som händer efter den 2 november. Nu är det vrålfokus på det vi gör för dagen,

säger ”Kral” som har svårt att se in i framtiden.

– Du lever i en viss ovisshet i det här yrket. Det kan vara något år här och något år där och sedan något nytt. Att jag har bytt ofta beror på en del omständigh­eter och framför allt på hemsituati­onen som har varit svår, för mina föräldrar har inte varit friska. Jag hade ett tufft år i fjol där de åkte in och ut på sjukhus.

Åmål är hemmaplan, det har det alltid varit för Lennart Andersson. Men som tränare har han ofta tagit sig till Bohuslän.

– Jag trivs bra här nere. Det är en bra region och jag har varit här sex–sju år plus några år i Trestadsom­rådet. Det är rätt så nära hem också, säger ”Kral” som pendlar vissa dagar och övernattar i Uddevalla andra dagar. Har du någon tränardröm som du vill uppnå?

– För mig har det alltid fattats en division och det är allsvenska­n. Jag har varit med som spelare ända nere i division 6 och hela vägen upp som tränare i superettan. Jag har aldrig haft några drömmar men det vore skoj att testa på den högsta serien. Jag har uppnått en del redan och det bästa var åren i Dalarna med Brage (i superettan). Sedan var det speciellt nere i Afrika med kulturen och kval till fotbolls-vm.

Det återstår elva omgångar i division 1 södra. Det är så långt ”Krals” kontrakt och tankar tar sig för tillfället. Sedan. När novembermö­rkret dragit in över Sverige ska tränaren få sin semester och sin resa.

Han tar med sig några vänner på en hösttur till England. De blir borta i en vecka och fotbollen har en central plats.

– Vi är ett gäng från Värmland och det är en ritual som har hängt i. Det blir minst fem och kanske sex matcher, det beror på hur vi får ihop det. Jag har varit på 40 arenor så jag har sett en del. Det är sköj.

Tiden går snabbt när Lennart ”Kral” Andersson pratar om fotboll. Livet som tränare snurrar vidare. Nya matcher kommer och går. Men frågorna är slut för den här gången.

Jag har varit på 40 arenor så jag har sett en del. Det är sköj.

 ??  ?? Lennart ”Kral” Andersson tog jobbet som tränare i Oddevold med ett tydligt uppdrag: Klara klubben kvar i division 1 södra.
Lennart ”Kral” Andersson tog jobbet som tränare i Oddevold med ett tydligt uppdrag: Klara klubben kvar i division 1 södra.
 ?? Bild: Erik Weiefors ??
Bild: Erik Weiefors
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden