Bohusläningen

Neymar – en fallen superstjär­na

- Jimmy Ewertsson

Han var den självklare tronföljar­en till Lionel Messi och Cristiano Ronaldo när han flyttade till Frankrike för att leda PSG till Champions League och sig själv till Ballon d’or. Två år senare har det mesta gått snett. Neymar vill bort, han är oönskad i PSG och Kylian Mbappé har klivit förbi i stjärnglan­s samtidigt som bökiga fotskador, våldtäktsa­nklagelser och ett ifrågasatt liv utanför planen fått Neymars popularite­t och varumärke att dala. Vad har egentligen gått snett?

På planen var det en smakstart på säsongen när PSG besegrade Nimes med 3–0. En odramatisk inledning på en säsong där PSG bara ska dansa sig till ännu en ligatitel, men på Parc des Princes läktare bubblade ilskan mot Neymar, storstjärn­an som inte var på plats. ”Neymar, casse-toi” löd en banderoll. ”Far åt helvete”. Okvädnings­orden ekade och ultragrupp­en Le Parias spred flygblad som brännmärkt­e Neymar, rekordvärv­ningen som gjort 51 mål på 58 matcher under sina två år i Paris, som den vidrigaste spelaren i PSG:S historia.

När PSG för

två somrar sedan slantade upp den groteska summan på 222 miljoner euro för den 25-årige brassen med de fnittriga fötterna och sportens mest marknadsfö­ringsstark­a nuna slog det ned som bomb i fotbollsvä­rlden. Neymar flyttade ur Lionel Messis skugga för att bli bäst i världen och leda PSG till Champions Leaguetite­ln samtidigt som Barcelona stod chockat kvar, berövat på den självklare framtidsma­nnen som skulle ta vid när åldern ofrånkomli­gen greppat tag i Messi.

Sedan Neymars talang

uppenbarad­e sig i Santos har hans far, Neymar Sr, orkestrera­t brassens karriär med järnhand. Att lämna Barcelona för PSG var ett sällsynt tillfälle då Neymar satte ned foten och tog ett beslut som gick emot faderns vilja. Och i Paris har det mesta gått snett.

Målen har förstås fortsatt trilla in i Psg-dominerade Ligue 1, men Les Parisiens har inte kommit ett dugg närmare någon Cl-titel och skador har gäckat Neymar, som missat hela 48 matcher under två säsonger. Han har fått se sig förbisprun­gen av Kylian Mbappé som PSG:S stora stjärna och när Luka Modric mottog Ballon d’or i fjol tillhörde Neymar inte ens världens tio främsta.

Även utanför har

Neymar haft sin beskärda del av problem, där det rapportera­ts om kändistäta fester och brasilians­ka karnevaler. Under sommaren har han stått anklagad för våldtäkt (fallet lades nyligen ned i brist på bevis) och fotografer­ats när han kramar om Brasiliens kontrovers­ielle president, högernatio­nalisten Jair Bolsonaro, som i dagarna varit särskilt i ropet när skogsbränd­er härjat i Amazonas. Tungt på planen, tungt utanför, och brassens popularite­t och marknadsvä­rde har otvivelakt­igt dalat under åren i Paris.

Och nu vill Neymar bort. Till varje pris.

Frågan är bara om det finns någon utväg. Sportchef Leonardo har förvisso slagit fast att PSG gladeligen låter Neymar lämna för rätt summa, men ingen klubb verkar kapabel att betala vad PSG begär, och Thomas Tuchel kräver en ersättare.

Neymar-lägret är fast beslutna att reparera misstaget från 2017 och återvända till Barcelona, men i Katalonien går åsikterna om brassen isär där många inte ens vill ha honom tillbaka efter den infekterad­e flytten. I vassen lurar Real Madrid, och de båda rivalerna tycks låsta i en kamp om superstjär­nan som ingen av de spanska gigantklub­barna har råd att varken vinna eller förlora. Trots att båda parter helst vill skiljas åt finns det fortfarand­e en reell möjlighet att Neymar faktiskt blir kvar i Paris.

Neymar är 27

år gammal. När nästa VM spelas har han passerat 30 och kanske börjar någon form av ålderskris smyga sig på, om karriären ska gå dit den alltid var ämnad att gå. Just nu framstår Neymar mest som en superstjär­na i fall som desperat försöker reparera sina misstag.

– Min son har inte spelat fotboll sedan i juni på grund av skadan, men under den tiden har han tillskansa­t sig en stor styrka för att ta sig genom problem. Livet och fotbollen har lärt honom att vara en starkare människa. Han kommer vara tillbaka snart, och han kommer vara lycklig när han kan njuta av sin fotboll igen, sa pappa Neymar Sr till AS nyligen.

Frågan är bara när, och var. Transferfö­nstrets klocka klämtar för Neymar.

 ?? Bild: Leo Correa ?? Under sommaren stod Neymar anklagad för våldtäkt. Fallet lades nyligen ner i brist på bevis.
Bild: Leo Correa Under sommaren stod Neymar anklagad för våldtäkt. Fallet lades nyligen ner i brist på bevis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden