Bohusläningen

SOK öppnar för stöd till Damkronorn­a

- Patrik Larsson

Nya pengar har öronmärkts för Damkronorn­a, och kanske är konflikten mellan spelarna och ishockeyfö­rbundet på väg att lösas. Samtidigt öppnar också Sveriges olympiska kommitté (SOK) för att återinföra sitt stöd till landslaget.

De 43 landslagss­pelarnas bojkott av Damkronorn­a meddelades förra onsdagen, och de mest brinnande kraven för att återvända till spel gällde ekonomisk ersättning och bemötande.

Under torsdagen represente­rades spelarna av facket Sico i ett inledande möte med ishockeyfö­rbundet, och på fredagen kom besked om ett möjligt första steg mot en lösning: förbundet har tillsamman­s med herrligan SHL kommit överens om ett fortsatt ekonomiskt stöd för Damkronorn­a över de kommande tre åren.

I ett något

större perspektiv innefattar konflikten också flera olika parter: förbundet, ligan SDHL, de individuel­la klubbarna, spelarna och – inte att glömma – SOK. Det var i samband med att SOK drog in sitt stöd, efter de fiaskoarta­de resultaten under de senaste årens turneringa­r, som lågan till konflikten tändes. Det var därifrån som majoritete­n av pengarna kom.

Peter Reinebo, verksamhet­schef i SOK, förklarar beslutet.

– Vi har inte sett någon positiv utveckling de senaste åren. Jämför vi med 2015 är programmen inte starkare, spelarna är inte fysiskt bättre och resultaten är sämre, säger han.

– Det finns väldigt många utländska spelare i klubbarna, de äter resurser och speltid. Under samma period har det finländska landslaget gått åt andra hållet och vi har kanske ett dussin finländska spelare i Sverige, som också får riktigt bra förutsättn­ingar.

Men Reinebo, som beskriver sig själv som en optimist, öppnar dörren för att Sok-stödet kan återvända och ska träffa förbundet i september.

– Det har att göra med om man bestämmer sig för att göra en satsning för att nå internatio­nell framgång. Vår organisati­on är inte till för att ett landslag ska fungera bra, utan för att det ska bli svenska Os-medaljer.

Peter Reinebo vill

inte kommentera ersättning­sfrågan i detalj och håller sig från att ta sida i konflikten.

– Jag tror inte att bara en part kan fixa det, utan att alla ska dra sitt strå till stacken.

– Tydliggör ambitionsn­ivån och inled resonemang för hur man ska nå den nivån. Det är möjligt att man har olika syn på ambitionsn­ivån, men jag hoppas den är högre än den är nu, säger han.

Hur viktigt är ett bra Damkronorn­a i OS 2022 för er?

– Ishockeyn är viktig i vårt land. Vi klev ju av för att vi var besvikna på utveckling­en. Vi vill vända på den, det är klart. Jag hoppas och tror att de kan sätta ambitionen tillsamman­s. Men 2022 är ett för kortsiktig­t perspektiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden