Bohusläningen

Fakta: Liv Strömquist

- Sofia Sundström TT

rationella val, och prestation­ssamhället som några anledninga­r till att människor i dag tycks ha svårare att känna känslan förälskels­e.

– Precis som att man kan vara duktig på att gå ner i vikt eller på att ta en juristexam­en ska man också prestera i en kärleksrel­ation. Men just den typen av händelse, förälskels­e, är inte förenlig med en egen prestation. Det handlar snarare om att ge upp och förlora kontrollen, säger Liv Strömquist.

Samtidigt menar hon att människor i dag förväntas kunna slå på och av känslor när det passar. Själv kan Liv Strömquist inte känna igen sig och anser snarare att förälskels­er har stått utanför hennes kontroll.

– Jag upplever att själva känslan helt enkelt är sådan till sin natur och samtidigt lever vi i ett samhälle i dag där idealet är att vi ska ha väldigt mycket kontroll över vårt eget liv, ”self-empowermen­t”, ”jag kan skapa mitt eget öde”.

Den individuel­la friheten

fungerar också som en piska, enligt Liv Strömquist. Skillnaden är att du nu piskar dig själv – lyckas du inte så har du dig själv att skylla.

– Ingen skulle vilja återgå till ett samhälle där kvinnor inte får öppna ett eget bankkonto. Men samtidigt som modernitet­en har fört med sig massor av positiva saker, har det också fört med sig negativa och jag tror att man tenderar att bara tänka på det positiva, säger hon.

Samtidigt lämnar hon brasklappa­r i serieboken när det kommer till resonemang­en och slutsatser­na. Och mot slutet slänger hon in en ursäkt till poeter, filosofer och forskare för eventuella missförstå­nd och bristfälli­ga förklaring­ar.

– Jag ville göra det möjligt att dra egna slutsatser, även om jag tror att det är framlagt på ett sätt så att jag ändå argumenter­ar för ett mindre rationellt sätt att se på det, säger hon och tillägger:

Liv Strömquist föddes 1978. Hon debuterade med seriealbum­et ”Hundra procent fett” 2015. Därefter har hon gett ut flera seriealbum, bland andra ”Einsteins fru” 2008, ”Prins Charles känsla” 2010, ”Kunskapens frukt” 2014 och ”Uppgång och fall” 2016.

Som serieskapa­re har hon bland annat tilldelats Ewk-priset och Gustav Fröding-stipendiet. Hon har även medverkat i radio och tv, bland annat som programled­are tillsamman­s med Horace Engdahl i tv-serien ”Liv och Horace i Europa” från 2016.

Nu är hon aktuell med ”Den rödaste rosen slår ut” som handlar om kärleksrel­ationer i vår tid.

Ett av kapitlen i boken handlar om varför kärleken tar slut och jag tänker att det egentligen är lika gåtfullt och mystiskt som varför förälskels­e uppstår eller inte uppstår

– Jag är inte tvärsäker på olika saker, jag tror att de flesta saker är på en massa olika sätt samtidigt, säger hon.

Nästa gång hon

tar sig an kärleken i en serieroman skulle det lika gärna kunna bli en helomvändn­ing, säger hon och skrattar.

– Jag kanske kan göra en bok om det här ämnet var tionde år fram till att jag blir 70.

 ?? Bild: Janerik Henriksson ?? Liv Strömquist är aktuell med serieroman­en ”Den rödaste rosen slår ut”, som handlar om kärleksrel­ationer i vår tid.
Bild: Janerik Henriksson Liv Strömquist är aktuell med serieroman­en ”Den rödaste rosen slår ut”, som handlar om kärleksrel­ationer i vår tid.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden