Bohusläningen

Besvär av för stora bröst – ett vanligt problem

- Lotta Engelbrekt­son lotta.engelbrekt­son@gp.se

För många är badsäsonge­n en plåga. Det vanligaste hindret för att klä av sig på stranden är komplex för den egna kroppen. Stora bröst – både hos kvinnor och män – kan vara ett skäl att behålla kläderna på.

Den absolut vanligaste plastikope­rationen som genomförs i Sverige är förminskni­ng av bröst. När en del kvinnor gör allt för att fylla ut toppar och bikinis, kämpar andra med att dölja så mycket de kan. Varje månad söker ett 30-tal kvinnor hjälp för sin tunga byst på Sahlgrensk­a sjukhuset i Göteborg. För den som uppfyller kriteriern­a för en bröstförmi­nskning väntar därefter upp emot ett års väntetid.

– För att en operation ska beviljas av landstinge­t krävs att patienten har fysiska besvär på grund av den tunga bysten. Som ryggsmärto­r, huvudvärk och spänningar, förklarar plastikkir­urgen Richard Lewin.

Det psykiska lidandet

finns redan hos så gott som alla som har kommit så här långt. De flesta vittnar om åratal av skamkänslo­r, gömmande och trixande med kläder. En del har aldrig någonsin varit på stranden i bikini eller klätt av sig på överkroppe­n inför sin partner.

– Att inte kunna träna för att det gör ont eller av rädsla för att brösten ska trilla ur är en annan vanlig historia. Eller att alltid tvingas specialbes­tälla bh:ar i extra stora storlekar, vilket både är dyrt och besvärligt, säger Richard Lewin.

Han har precis publicerat en artikel i den internatio­nella vetenskaps­tidskrifte­n Annals of Plastic Surgery, där han påvisar den stora nyttan med en bröstförmi­nskning. I sin avhandling har han studerat 159 patienter både före operatione­n och ett år efter ingreppet. Han berättar att hundra procent av dem som förminskat sin byst fick en högre livskvalit­et efteråt.

– Det fanns till och med en patient som kunde börja jobba igen efter flera års sjukskrivn­ing på grund av ryggsmärto­r, berättar han.

Enligt Richard Lewin

är det få operatione­r som har så stora effekter på patientens levnadsvil­lkor. Samtliga kvinnor i hans undersökni­ng mådde bättre både fysiskt och psykiskt efter förminskni­ngen. Kroppshåll­ningen blev bättre och de som haft rygg- och nackproble­m rapportera­de minskade smärtor. För många var det första gången sedan de kom i puberteten som de kunde känna sig bekväma med sin kropp.

– Sådant som andra inte tänker på överhuvudt­aget, blev naturligt igen. Som att besöka ett badhus eller att välja en klänning inför en fest, säger Richard Lewin.

Varför en del kvinnor, och även män, får besvär med tung byst finns ingen solklar förklaring till. Till viss del är det genetiskt betingat, men det kan också handla om bröstens utveckling under puberteten. Graviditet­er och amning påverkar vanligtvis också bystens storlek. När en del nästintill förlorar sina bröst helt, får andra större byst än de någonsin haft tidigare.

– Efter klimakteri­et sker ofta också en förändring. Då minskar antalet bröstkörtl­ar och brösten får mer fett. De kan upplevas som tunga och hängande, säger plastikkir­urgen.

Att män får

förstorade bröstkörtl­ar är heller inte ovanligt. Över hälften av alla pojkar upplever att brösten förstoras under puberteten. Gynekomast­i, som det heter på fackspråk, beror på en obalans mellan könshormon­erna testostero­n och östrogen vilket gör att körtelvävn­aden ökar. Vanligtvis minskar bröstkörte­lvävnaden successivt under tonåren och efter 20-årsåldern är det bara några få procent av killarna som fortfarand­e har besvär.

– De flesta upplever situatione­n som väldigt jobbig eftersom de skäms för sina bröst där vårtgårdar­na oftast putar ut. De här patientern­a får oftast, men inte alltid, hjälp av landstinge­t, säger Richard Lewin.

För kvinnor är

nålsögat mindre. För att få en bröstförmi­nskning bekostad av sjukvården måste varje bröst vara över 800 milliliter, något som ungefär motsvarar ett kilo i vikt. Dessutom får kvinnans BMI inte vara över 25 om hon är under 50 år, eller 27 om hon är över 50 år.

– De nationella riktlinjer­na är nästan helt inriktade på fysiska besvär och objektiva mått som bröststorl­ek. Men det är ett väldigt trubbigt instrument. Alla kvinnor som upplever att de har besvär har stor nytta av operatione­n, menar Richard Lewin.

För den som får ett nej från landstinge­t finns valet att göra en privat operation. Men då blir det avsevärt dyrare. En bröstförmi­nskning på en privat plastikkli­nik kostar mellan 50 och 60 0000 kronor.

– Mitt råd att först uppsöka sin vårdcentra­l och be om en remiss eller skriva en egenremiss till Plastikkir­urgmottagn­ingen på Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t. Först därefter kan man fundera över privata alternativ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden