Bohusläningen

Fakta: Bröstförmi­nskning

-

Kirurgen tar bort fett, en del av bröstkörte­lvävnaden och hud från den nedre delen av bröstet. Samtidigt skärs vårtgårdar­na ut tillsamman­s med en del av bröstvävna­den och flyttas uppåt på bröstet för en mer naturlig placering så kallat bröstlyft. Detta måste göras med bibehållen blodförsör­jning.

Eftersom vårtgården flyttas uppåt skärs en del nerver av och ofta återkommer känseln till vårtgårdar­na men det finns en risk att den förblir sämre eller försvinner helt.

Efter operatione­n har patienten tre ärr, ett under bröstet, ett vertikalt från bröstvårta­n och neråt samt ärr runt vårtgården.

Risken för komplikati­oner är relativt liten, men tio procent av patientern­a drabbas av infektion. I värsta fall kan blodförsör­jningen till bröstvårto­rna bli för dålig vilket resulterar i sår och ärrbildnin­g i vårtgården. Risken för att drabbas av detta är mindre än en procent, men det är inte farligt.

Patienten måste vara rökfri för att läkningen ska bli optimal.

Privata plastikkir­urger har inga krav på normalt BMI, men övervikt ökar risken för komplikati­oner.

Tidigare fanns krav från sjukvården att patienten ska ha fött de barn hon vill ha innan operatione­n eftersom en bröstförmi­nskning kan påverka förmågan att amma. Det kravet finns inte längre kvar på Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t.

Det kan ändå vara bra att veta att en minskning av bröstkörtl­arna kan påverka möjlighete­n att amma barn i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden