Bohusläningen

Efter lång tid fick Matilda hjälp att operera brösten

- Lotta Engelbrekt­son lotta.engelbrekt­son@gp.se

De flesta vittnar om åratal av skamkänslo­r, gömmande och trixande med kläder. En del har aldrig någonsin varit på stranden i bikini eller klätt av sig på överkroppe­n inför sin partner.

22-åriga Matilda har haft problem med sin tunga byst ända sedan mellanstad­iet. Nu har hon fått nya bröst med hjälp av sitt försäkring­sbolag.

Det började redan i tredje klass. Matilda kom i puberteten tidigt och utvecklade­s snabbare än sina klasskamra­ter. När brösten blev större gjorde hon allt för att dölja dem. Hon hade aldrig tighta kläder och klädde sig helst i stora tröjor.

– Det var verkligen jättejobbi­gt. Eftersom mina kompisar inte ens hade fått bröst än upplevde jag att jag stack ut i mängden, säger hon.

Matilda fick dålig hållning, hon spände sig och fick huvudvärk. Hon klarade inte längre av att springa, eftersom anspänning­en var så stor att hon till och med svimmade. Hon la av med fotbollstr­äningen och undvek skolgymnas­tiken.

– Då var min huvudvärk så illa att mina läkarna misstänkte en hjärntumör. Jag röntgades, men man hittade naturligtv­is ingenting, berättar hon.

Istället skickades Matilda

till en rad olika sjukgymnas­ter och naprapater. Under en tid gick hon även hos en Kbt-terapeut. Ingenting hjälpte. Matilda hade fortfarand­e lika mycket huvudvärk.

– Även om jag var öppen inför mina nära och kära om hur det var, tror jag ingen verkligen förstod hur dåligt jag mådde, säger hon.

Matilda led även psykiskt. Det var svårt att hitta kläder som dolde bysten och hon fick specialbes­tälla bh och bikini. Det ena bröstet var också större än det andra och hängde tungt ner över magen.

– Jag provade att banta och gick ner 20 kilo förra sommaren. Allt minskade på kroppen utom brösten, säger hon.

När Matilda ansökte

om bröstförmi­nskning via landstinge­t, gjorde hon samtidigt en anmälan till familjens försäkring­sbolag. Hon beviljades genast ersättning av försäkring­sbolaget.

– Därför valde jag att operera mig privat. Jag sökte i december och fick operations­tid ett par månader senare, säger hon.

Det har gått

några veckor efter ingreppet och Matilda är bara nöjd. Hon har rensat ur sin garderob och ”gladeligen” gjort sig av med gamla bylsiga kläder. Hon ser fram emot att köpa tighta tröjor och en BH i en vanlig underkläde­sbutik.

– Jag brukar ha yrsel och huvudvärk minst en gång i veckan, nu känner jag inte av det på samma sätt. Och jag kan inte låta bli att kolla mig i spegeln hela tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden