Bohusläningen

Trädgården – ett fik för fjärilarna

- Anna Bratt

Fjärilar är ett färgglatt och piggt inslag i trädgården, dessutom är de goda pollinerar­e. Sätter du rätt perenner, buskar och träd i höst kan du öppna fjärilsres­taurang till våren.

När Efva Kinnerfors flyttade till sitt hus fanns det bara flugor i trädgården. I dag kryllar det av fjärilar och andra vilda pollinerar­e. Steg för steg har hon utvecklat trädgården till en plats där de vill vara – nu finns här både bar, hotell och restaurang för de nyttiga flygfäna.

– De vilda pollinerar­na är hotade eftersom jordbruket bli alltmer ensidigt, de behöver både mat och någonstans att bo för att klara sig.

Bland pollinerar­na är fjärilarna de vackraste att se på.

– Jag har låtit min kungsmynta sprida sig och växa upp som en häck och där kryllar det av fjärilar. Jag kan stå och titta på dem hur länge som helst när de jobbar. Allra vackrast är påfågelfjä­rilen, säger Efva.

Kungsmynta, liksom många

andra kryddväxte­r, är populär hos de flesta pollinerar­e. Men för att fjärilen ska trivas krävs flera olika typer av växter.

– Fjärilen genomgår flera stadier under sin livstid, så det behövs en plats att lägga ägg på, någonting för larverna att äta, någonting för fjärilarna att äta, och dessutom någonstans för de övervintra­nde fjärilarna att gå i ide, säger Efva Kinnerfors.

Flera växter, till exempel klöver och andra baljväxter som kärringtan­d och sötväpplin­g, är viktiga både för sin nektar och för att vissa fjärilar lägger sina ägg där. Andra enskilda växter är en förutsättn­ing för en viss fjärils fortlevnad. Blåvingen minskar i antal och hotas bland annat av att betesmarke­r växer igen.

Efva är beredd att göra mycket för fjärilarna. Till exempel odlar hon nässlor och tistlar – viktig mat för en massa olika fjärilslar­ver.

– Tistlarna har jag inte i trädgården, men i närheten. Nässlor finns det alldeles för lite av i omgivninga­rna, så det odlar jag. Men jag använder nässlorna själv också, säger hon.

En besvärlig sak

med fjärilslar­verna är att de ofta äter det man egentligen vill ha kvar i trädgården. Kållarvern­a är hopplösa för den som vill odla till exempel grönkål. Efva har löst det genom att offra några plantor till larverna.

– De verkar gilla broccoli, så jag odlar alltid lite broccoli bredvid grönkålen som offerplant­or till kållarvern­a. Jag sätter också grönkål på många olika platser så klarar sig alltid några plantor.

När du planerar

vårens rabatter, tänk på att fjärilsres­taurangen ska kunna erbjuda mat under hela säsongen.

– Satsa inte bara på en sorts blommor utan se till att något som fjärilarna vill ha alltid blommar. Tidiga vårblommor behövs för övervintra­rna, som citronfjär­il, påfågelöga eller nässelfjär­il.

Smart är också att placera många blommor av samma sort tillsamman­s, det gör det lättare för pollinerar­na att hitta rätt. När du väljer perenner, tänk så enkelt som möjligt så passar det fjärilarna. De minst förädlade blommorna är ofta de som har mest nektar och doft.

– Fjärilar skiljer sig från andra pollinerar­e eftersom de har så lång sugtunga. Humlor och bin kan krypa in i krångliga, fyllda blommor, medan fjärilen gärna sitter stabilt för att kunna sänka ner sin sugtunga och dricka nektar.

Bortsett från restaurang­er för fjärilar och larver behövs en vattenbar i trädgården. Efva har hängt upp flera vattenfat och en ljusstake av glas med vatten i ljushålet.

– Det får inte vara för djupt, då kan de drunkna. Det är bra att hänga i träd och buskar så att de slipper gå ner på marken. Dessutom är de mindre exponerade än de blir vid ett öppet fågelbad. Man kan gärna lägga i lite stenar eller kulor där de kan sitta.

När höststädni­ngen närmar

sig är det dags att tänka på boplatser för fjärilarna till vintern. Efva Kinnerfors tips är att inte städa för noggrant.

– Spara lite rishögar och något dött träd så har de någonstans att ta vägen. Har du ved ute så är det utmärkt för fjärilarna. De flesta övervintra­r som ägg eller puppa.

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall ?? Påfågelöga är Efva Kinnerfors favorit. Här sitter den på en Kungsmynta.
Bild: Björn Larsson Rosvall Påfågelöga är Efva Kinnerfors favorit. Här sitter den på en Kungsmynta.
 ??  ?? Efva Kinnerfors är styrelsele­damot i Svenska örtasällsk­apet, föreläser om örter och driver bloggen efvasorter.se och youtubekan­alen Efvas örter.
Efva Kinnerfors är styrelsele­damot i Svenska örtasällsk­apet, föreläser om örter och driver bloggen efvasorter.se och youtubekan­alen Efvas örter.
 ??  ?? Olika pollinerar­e har olika långa tungor. Vissa vill åt pollen, andra – som fjärilar – vill åt nektarn med sin långa sugtunga. Här en citronfjär­il på en solhatt.
Olika pollinerar­e har olika långa tungor. Vissa vill åt pollen, andra – som fjärilar – vill åt nektarn med sin långa sugtunga. Här en citronfjär­il på en solhatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden