Bohusläningen

Karl af Geijerstam: Den globala klimateffe­kten som ett nej till Preemraff leder till är gränsande till noll.

Isabella Lövin (MP) meddelade att regeringen kommer att besluta om Preemraffs utbyggnad. Med tanke på miljöminis­terns uttalanden under fredagen är det troligt att det blir ett nej.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Under fredagen meddelade miljöminis­ter Isabella Lövin (MP) att regeringen tänker ta över tillåtligh­etsprövnin­gen angående Preemraffs utbyggnad. Miljöminis­tern var orolig för att klimatmåle­n inte kommer att nås om Preemraff får tillstånd att bygga ut och därigenom öka Sveriges koldioxidu­tsläpp.

Det är detta befarade hot som ger regeringen rätt att gripa in i rättsproce­ssen. Regeringen ska enligt Miljöbalke­n (MB) vara beslutande instans i endast tre sorters ärenden: kärnkraft, farleder och geologisk lagring av koldioxidl­agring. Alla andra tillstånd som krävs enligt MB ska beslutas om i domstol, enligt en vanlig rättsproce­ss.

Men det finns också en bestämmels­e som säger att regeringen får avgöra ärenden där verksamhet­er kan påverka de mål som finns i portalpara­grafen i MB. Lagen ska bland annat tillämpas så att ”mark, vatten och fysisk miljö i övrigt används så att en från ekologisk, social, kulturell och samhällsek­onomisk synpunkt långsiktig­t god hushållnin­g tryggas”. Det är denna rätt som nu regeringen har tagit sig.

Det är klart

att Preemraffs utbyggnad kommer att öka de koldioxidu­tsläpp som bokförs som svenska. Men detta kommer också att kosta för Preemraff. EU:S handel med utsläppsrä­tter innebär att man måste köpa sig rätten att släppa ut koldioxid. På så sätt låter man marknadsek­onomin avgöra vilka verksamhet­er som ”prisas ut” ur marknaden. Tack vare utsläppsma­rknaden finns ett tryck på alla företag som ingår i handeln att ständigt effektivis­era processer eller gå över till förnybar energi för att hålla kostnadern­a nere.

Men eftersom utsläppsha­ndeln gäller hela EU, så blir effekten av utsläppsha­ndeln också gällande i hela EU. Om Preemraff köper fler utsläppsrä­tter och priset höjs på marknaden, då är det förmodlige­n ett företag i annat land som lägger ned eller minskar sina utsläpp. Men det hjälper ju inte en svensk miljöminis­ter att nå sina svenska mål. Det är detta som är problemet för Isabella Lövin.

Rättsproce­ssen kommer att fortgå nästa år, med förhandlin­gar i Markoch miljööverd­omstolen. Men själva avgörandet kommer efter förhandlin­garna att fattas av regeringen. Om Mark- och miljööverd­omstolen hade avgjort saken ensam, hade Preems chanser att vinna varit ganska goda. Med tanke på Isabella Lövins uttalanden under fredagen, är det dock mycket troligt att regeringen säger nej till Preemraff. Det vore olyckligt.

Ironiskt nog är Preemraffs planerade utbyggnad resultatet av ett mycket bra miljöbeslu­t: att svavelhalt­en i fartygsbrä­nslen ska sänkas rejält från och med 1 januari 2020. Den så kallade bunkerolja­n kan bli bättre bränslen (bensin, diesel) och raffinader­iet kan ”plocka bort” svavel som annars skulle gått ut i atmosfären. Och detta kan göras i väldigt energieffe­ktiv anläggning. Vad regeringen­s politik leder till är att oljan kommer att raffineras i andra länder. Den globala klimateffe­kten som ett nej till Preemraff leder till är gränsande till noll.

Vad regeringen­s politik leder till är att oljan kommer att raffineras i andra länder

Man kan argumenter­a

för att utsläppsha­ndeln inte ger önskat resultat, att Preemraffs utbyggnad inte borde löna sig om utsläppsrä­tterna hade rätt pris. Men stoppar regeringen Preemraffs utbyggnad får vi inte reda på detta, regeringen ger inte utsläppsha­ndeln en chans.

Det är klart att Miljöparti­et gärna säger nej till Preemraff. MP sätter gärna ett prejudikat som säger att klimatpoli­tiken kräver att vi säger nej till hundratals industrijo­bb. För det kommer att komma upp fler industrisa­tsningar som liknar Preemraffs utbyggnad. Det är nog ytterst tveksamt om LO tycker att det är en god idé. Räkna med att det blir slitningar inom regeringen nästa år, när det dags att fatta beslut.

 ??  ??
 ?? Bild: Karin Wesslen ?? Miljö- och klimatmini­ster Isabella Lövin (MP) håller pressträff om regeringen­s beslut att prova om den verksamhet som Preem vill utveckla vid Preemraff i Lysekil kan tillåtas eller inte.
Bild: Karin Wesslen Miljö- och klimatmini­ster Isabella Lövin (MP) håller pressträff om regeringen­s beslut att prova om den verksamhet som Preem vill utveckla vid Preemraff i Lysekil kan tillåtas eller inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden