Bohusläningen

Regeringen kan stoppa Preemraffs utbyggnad

Miljö- och klimatmini­stern Isabella Lövin (MP) meddelade att regeringen kommer att ta det slutgiltig­a beslutet om Lysekilsra­ffinaderie­ts eventuella utbyggnad.

- Hampus Eklund hampus.eklund@bohuslanin­gen.se 0522-992 34

Under fredagen meddelade miljö- och klimatmini­ster Isabella Lövin (MP) att regeringen tar över beslutsfrå­gan om utbyggnade­n av oljeraffin­aderiet i Lysekil. Det är första gången som en svensk regering prövar en verksamhet av klimatskäl.

Preem vill bygga ut oljeraffin­aderiet vid Brofjorden för att kunna omvandla närmare två miljoner ton tjockolja som i dag används som drivmedel för fartyg till svavelfri bensin och diesel. Utbyggnade­n skulle innebära att anläggning­en blir Sveriges största utsläppskä­lla av koldioxid.

Mark- och miljödomst­olen i Vänersborg har tidigare godkänt utbyggnade­n men beslutet överklagad­es av ett 100-tal privatpers­oner och organisati­oner. Efter reaktioner­na valde Mark- och miljööverd­omstolen att ta sig an ärendet för att pröva beslutet.

Bohuslänin­gen har tidigare

berättat att både länsstyrel­sen och Naturvårds­verket i sin tur anser att det avgörande beslutet bör ligga hos regeringen, och så blir nu alltså fallet.

Under fredagen höll miljö- och klimatmini­ster Isabella Lövin (MP) en presskonfe­rens där hon motiverade regeringen­s beslut.

– Världen har en klimatkris och i Sverige har vi en ambitiös klimatpoli­tik. 2045 ska vi nå netto nollutsläp­p och därefter ska vi nå ett negativt resultat, säger hon.

På grund av den omfattning av utsläpp som det skulle innebära om utbyggnade­n genomförs vill regeringen få ta det slutgiltig­a beslutet. Men ministern meddelade även att Mark- och miljööverd­omstolen kommer att bereda ärendet, samt komma med ett utlåtande innan det lämnas över till regeringen.

– Vi måste vända på varje sten så att vi styr mot de av riksdagen framtagna klimatmåle­n, säger Isabella Lövin.

Regeringen­s beslut är historiskt, då det är första gången som en svensk regering kommer att pröva en verksamhet på grund av klimatskäl.

Preems presschef Dani

Backsteg säger att regeringen­s besked kom som en överraskni­ng men att företaget ser positivt på att rikspoliti­ken engagerar sig i frågan.

– Vi välkomnar det här beskedet. Vi tror att det här är en möjlighet för oss att kunna prata med våra politiker om det här på ett konstrukti­vt sätt. På riksplanet har politiken låtit domstolen se på frågan och då har inte dialogen varit lika aktuell, säger Dani Backteg, presschef på Preem till Bohuslänin­gen.

Regeringen­s besked välkomnas

även av Naturskydd­sföreninge­n i Lysekil och Munkedal. Detta gör man dock av andra anledninga­r, då föreningen är en av organisati­onerna som legat på för att få till en prövning av utbyggnade­n.

– Domstolen har begränsnin­gar i sin möjlighet då miljölagst­iftningen är tandlös när det gäller klimatfråg­or. Regeringen är mycket friare och kan ta hänsyn till klimatlage­n, Parisavtal­et och andra miljöavtal, säger Inge Löfgren (MP), ordförande i Naturskydd­sföreninge­n Lysekil och Munkedal.

Vi välkomnar det här beskedet. Vi tror att det här är en möjlighet för oss att kunna prata med våra politiker om det här på ett konstrukti­vt sätt.

presschef Preem

Lysekils kommunalrå­d Jan-olof

Johansson (S) ställer sig i sin tur mer tveksam till beskedet. Preem är kommunens största privata arbetsgiva­re och han hoppas att regeringen­s inblandnin­g inte ska stoppa framtida investerin­gar i oljeraffin­aderiet.

– Jag är väl lite överraskad att de väljer att ta den ställninge­n när ärendet ändå gått till Mark- och miljööverd­omstolen. Jag tolkar det som att man politiskt kan komma att överpröva domstolens beslut.

– Men nu ska det göras och då är det bara att acceptera läget som det är. Jag förväntar mig att regeringen håller sig till de internatio­nella överenskom­melser som finns om utsläppsrä­tter och att näringsliv­et kan lita på att det är de som gäller när man gör prövningen, fortsätter han.

Mark- och miljööverd­omstolen har tidigare meddelat att den kommer att påbörja förhandlin­gar i ärendet i början av 2020.

 ??  ?? Mark- och miljööverd­omstolen har tidigare meddelat att man kommer att pröva godkännand­et av den planerade utbyggnade­n av Preems oljeraffin­aderi i Lysekil. Men domstolen kommer inte få sista ordet i frågan. Under fredagen meddelade regeringen att den kommer att ta det slutgiltig­a beslutet om utbyggnade­n ska tillåtas eller ej.
Mark- och miljööverd­omstolen har tidigare meddelat att man kommer att pröva godkännand­et av den planerade utbyggnade­n av Preems oljeraffin­aderi i Lysekil. Men domstolen kommer inte få sista ordet i frågan. Under fredagen meddelade regeringen att den kommer att ta det slutgiltig­a beslutet om utbyggnade­n ska tillåtas eller ej.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden