Bohusläningen

”Vi ska ha bondestolt­het i vårt land och ordet bondeskam ska förvisas”

- Jan-olof Johansson ordförande kommunstyr­elsen Leif Schöndell kommundire­ktör

Redan på Sokrates och Platons tid diskuterad­e man demokratia­spekten ur ett samhällspe­rspektiv. Vi talar om cirka 400-talet före Kristi födelse. Nu, 2 500 år senare, är frågan lika aktuell som då att diskutera.

Det finns givna spelregler i ett modernt demokratis­kt samhälle. Alla som har rösträtt går var fjärde år till val och röstar fram dem som de finner bäst lämpade att föra deras talan. Det representa­tiva demokratis­ka system vi har innebär alltså att de som väljs till politiska uppdrag nationellt, regionalt och i kommunen är representa­nter för folkviljan. De här representa­nterna är beslutande organ i den politiska struktur vi har – i kommunen kommunfull­mäktige och de olika styrelsern­a och nämnderna. Runt sig har man en förvaltnin­g med tjänsteper­soner som tar fram underlag, så att de folkvalda kan fatta beslut med hänsyn tagen till lagstiftni­ng och profession­ell kunskap. Besluten verkställs sedan av förvaltnin­gen. Den tredje makten i ett samhälle som vårt är att det finns journalist­er och massmedia som granskar makthavarn­a.

Precis så har det gått till när beslut togs om att tillfällig­t stänga ett särskilt boende i Lysekils kommun. Beslutet togs av politiker på grundval av profession­ens bedömning, då det inte fanns förutsättn­ingar för en säker och ändamålsen­lig vård och omsorg så som socialtjän­stlagen och hälso- och sjukvårdsl­agen föreskrive­r. Förvaltnin­gens tjänsteper­soner verkställd­e beslutet utefter de givna förutsättn­ingarna med ambitionen att det skulle ske på bästa möjliga sätt för de boende och deras anhöriga.

Vår reflektion kring

den här frågan handlar om det efterspel den fått. De spelregler som är givna i vårt demokratis­ka samhälle befinner sig på ett sluttande plan i just den här frågan. Politiker får allvarliga hot under privata vistelser i sammanhang där de inte utför sina politiska uppdrag. I media har det förekommit publicerin­g av mailkorres­pondens rakt av utan att efterfråga alla inblandade parters bild. Personer namnges och hängs ut så att det i sociala medier blir fritt spelrum för ryktesspri­dning med falsifiera­d, fragmentar­isk och osaklig informatio­n som grund. Egna ”sanningar” skapas och sprids på ett sätt helt utan motstycke.

Är det så

vi vill ha det i vår kommun? Är det här det samhälle vi uppmuntrar den kommande generation­en att engagera sig i? Den kommande generation­en som vill agera politiker eller utbilda sig till att arbeta i politiskt styrda organisati­oner. Att räkna med att priset blir högt på både ett privat och ett profession­ellt plan. Om du engagerar dig politiskt ska du vara fullt beredd på att utstå personangr­epp, glåpord när du går på stan eller till och med hot när du lyssnar på en konsert. Att du som tjänsteper­son får räkna med hundratals, i tonalitet aggressiva, mejl efter att du verkställt det politikern­a beslutat.

Ja, kanske du säger. Det är så här det går till. Det är så här det ska vara om man beslutar fel.

Nej, säger vi. Utifrån en fastställd demokratis­k ordning har beslutande politiker, utifrån tjänsteper­soners underlag, kommit fram till att den bästa lösningen ur ett större samhällspe­rspektiv är en annan än den mindre gruppens önskningar. Det kanske ändå är den politiska tågordning vi vill värna i vår kommun – snarare än att det blir de mindre, men högst ljudande grupperna, som utanför vårt demokratis­ka system får sina önskningar, krav eller behov tillfredss­tällda.

Som förtroende­valda

politiker och tjänsteper­soner har vi självklart ett stort ansvar för att ha en dialog med dem vi finns till för – alla ni som lever och verkar inom Lysekils kommuns gränser. Men vi måste också värna det demokratis­ka system vi har i Sverige. Och inte minst måste vi ha respekt för varandras roller och att vi håller en respektful­l ton i det offentliga samtalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden