Bohusläningen

Poliser drar vapen i våldsamt Hongkong

- Tt-afp-reuters

Vattenkano­ner och tårgas har satts in under protestern­a i Hongkong.

För första gången sedan orolighete­rna inleddes har även en polis avfyrat ett skott.

En polis avfyrade ett handeldvap­en i samband med att våldsamma kravaller brutit ut i stadsdelen Tsuen Wan. Det är oklart om någon skadats.

– Enligt initiala uppgifter var det en civilklädd polis som avfyrade sitt vapen, säger kommissari­e Kwok Win.

Bilder visar flera uniformera­de poliser dra sina vapen och sikta mot demonstran­ter. Även enligt vittnesupp­gifter har uniformera­de poliser dragit sina vapen, dock utan att avlossa några skott.

En del demonstran­ter har tagit upp gatstenar och gjort tillfällig­a hinder på vägarna i Hongkong och minst sex bensinbomb­er har kastats. Bilder visar också hur demonstran­ter med tillhyggen drabbar samman med poliser.

Enligt polisen greps 29 personer under lördagens sammanstöt­ningar. Det var också första gången på över en vecka som polisen använde tårgas mot demonstrat­ionerna. Gatuprotes­terna mot regimen i Peking har i flera månader skakat Hongkong. De uppges vara de största sedan Storbritan­nien lämnade över regionen till Kina 1997.

Ursprunget var att demonstran­terna ville stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottsling­ar från Hongkong till Fastlandsk­ina. Hongkong är en speciell administra­tiv region i Kina och har ett separat rättssyste­m.

I juli meddelade Hongkongs högsta politiker att man inte kommer att gå vidare med lagförslag­et – men demonstran­terna lät sig inte nöjas. Protestern­a har sedan dess kommit att handla mer generellt om Pekings ökade inblandnin­g i regionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden