Bohusläningen

Het återkomst för motocross-vm i Uddevalla

- Erik Weiefors erik.weiefors@bohuslanin­gen.se

Berget fylldes med folk, förarna drog gasen i botten och luften fylldes med grus och avgaser. Motocross-vm återvände till Uddevalla och solen strålade över Glimmingen.

Efter två veckor av intensivt Uddevallar­egn kom sensommare­n och solskenet som en torr filt på en småkylig veranda. Arrangörer­na till motocross-vm på Glimminge motorstadi­on kunde knappast haft mer tur när det gäller vädret. Den folkfest som Uddevalla GP varit i många år återvände solkysst och dundrande, som det brukade vara.

Ett av många sällskap som trivdes i solen kommer från Munkedal. De hade hittat en bra plats uppe i berget för att följa tävlingarn­a lite lätt från ovan.

– Jag har varit här varje gång sedan jag var liten. Jag vet inte hur många år det är men jag gillar nästan all motorsport och det finns inte så många stora evenemang i närheten, säger Tony Hansson.

En förare har blivit något av en favorit genom åren. Men just den här gången fick Munkedalsg­änget inte se Antonio Cairoli som är skadad och inte kunde köra. Italienare­n har ju vunnit Gp-tävlingarn­a i Uddevalla flera gånger tidigare och har därmed också vunnit många svenska supportrar.

Det fanns gott om fikakorgar och ficknickfi­ltar på berget som blir en naturläkta­re. Under den varma söndagen är det mycket att tänka på.

– Det är viktigt att hålla vätskenivå­n i balans, tipsar Tony Hansson bakom sina solglasögo­n.

Ute på banan gick heat efter heat och det var goda förutsättn­ingar för motocross. Trots det tunga regnandet under ett par veckor har BMK Uddevalla lyckats hålla ytskiktet intakt, även efter alla träningspa­ss och tidskval.

Anton Gole från Lindome utanför Göteborg lyckas bäst av de svenska åkarna i den tyngsta klassen, MXGP. Han slutade på 13:e plats i första heatet och efter målgång gäller det att ta hand om kroppen och motorcykel­n inför heat två, bara någon timme bort.

Ändå hade han tid för några autografjä­gare och Bohuslänin­gens utsände.

– Jag har haft halsfluss i två veckor och gått på två penicillin­kurer. Jag har inte de bästa förutsättn­ingarna men kör bra även om orken tryter. Det är varmt och jag tappade lite i slutet för det är inga dåliga förare jag möter, säger han samtidigt som svetten droppar.

Närheten till Anton Goles riktiga hemmaplan gjorde att han hade många som stöttade honom.

– Det är släkt, familj och kompisar så jag känner många där ute. Det är väldigt kul och det är tryck runt banan. Det ger mig lite extra motivation när jag är lite sliten, säger han.

Anton Gole blev 16:e i heat nummer två. Tim Gajser från Slovakien har redan vunnit den totala Vmserien och körde till sig en tredjeplat­s i första heatet innan han vann det andra.

 ??  ?? Nästan på hemmaplan. Anton Gole från Lindome körde in en 13:e och en 16:e plats i MXGP.
Nästan på hemmaplan. Anton Gole från Lindome körde in en 13:e och en 16:e plats i MXGP.
 ?? Bilder: Håkan Fredriksso­n ??
Bilder: Håkan Fredriksso­n
 ??  ?? Gänget från Munkedal (från vänster): Robin Knape, Tony Hansson med sonen Alvin, Daniella Sannehed, Nicole Karlsson med sonen Liam och Filip Alexanders­son trivdes på Glimmingen.
Gänget från Munkedal (från vänster): Robin Knape, Tony Hansson med sonen Alvin, Daniella Sannehed, Nicole Karlsson med sonen Liam och Filip Alexanders­son trivdes på Glimmingen.
 ??  ?? Många letade efter den perfekta publikplat­sen – och många hittade den.
Många letade efter den perfekta publikplat­sen – och många hittade den.
 ??  ?? Just före söndagens finalheat hade försvaret en flyguppvis­ning över Uddevalla.
Just före söndagens finalheat hade försvaret en flyguppvis­ning över Uddevalla.
 ??  ?? Starten är mäktig – förarna slåss om en bra position in i första kurvan.
Starten är mäktig – förarna slåss om en bra position in i första kurvan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden