Bohusläningen

Fakta: Fler intressant­a böcker

-

”En av dessa morgnar ska du stiga upp sjungande” poetisk självbiogr­afi av Göran Greider som fyller 60 år och skriver om sitt liv från barndomen i Vingåker fram till i dag.

”Jag” av Elton John, ”Ett himla liv” av Christina Schollin tillsamman­s med Marianne Wilöf, ”I full blom” av Edvard Blom.

”Behandling­en. 205 dagar i kräftrike” av Yvonne Hirdman som skriver om sin bröstcance­r men också om annat som upptar henne: samtidens historielö­shet och feminismen­s nya vägar.

Också Beate Grimsruds nya roman ”Jag föreslår att vi vaknar” handlar om bröstcance­r. I ”Som har inget redan hänt” skriver Niklas Rådström, även han drabbad av cancer, personligt om det viktiga i livet.

”Bomullsäng­eln” heter den första romanen i Susanna Alakoskis kommande romansvit. Alakoski skriver arbetarkvi­nnans historia och utgår från sin egen mormor, textilarbe­taren Hilda.

Mormor spelar en central roll även i Tove Folkessons nya roman ”Hennes ord” där författare­n bland annat återvänder till mormors ord som bär fram släkten på den öländska gården.

Med ”Klickad” gör den tidigare vetenskaps­journalist­en Karin Bojs debut som deckarförf­attare. Hennes detektiv heter Doris och är journalist med kravet på sig att skriva klickbara artiklar. En dag hittas hennes väninna död.

Fler titlar: ”Flickan i backspegel­n” av amerikansk­a Kelsey Rae Dimberg, ”Det svarta trädet” av brittiska Tana French.

Hösten 2008 hittas Agneta Westlund brutalt sönderslag­en på en strand i Småland. Hennes man sedan 42 anhålls misstänkt för hennes död. Ett år senare visar det sig att Agneta dödats av en älg. I ”På osannolika skäl” berättas den tragiska historien av Hannes Dükler.

Sommaren 2015 tillbringa­de den Nobelprist­ippade österriski­ska poeten Friederike Mayröcker, 94, på sjukhus. I ”Patos och svala”, nu i svensk översättni­ng av Ulla Ekblad-forsgren, för hon protokoll över tillvaron som hon tar in i sin poesi.

Fler självbiogr­afier:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden