Bohusläningen

Larmade inte SOS när barn skadades allvarligt

Personalen på en förskola i Uddevalla kontaktade vårdnadsha­vare i stället för sjukvården när ett barn ramlade ner från ett träd. Barnet fick inre skador och nu är föräldrarn­a kritiska till personalen­s agerande.

- Hampus Eklund hampus.eklund@bohuslanin­gen.se 0522-99234

I slutet av september föll en pojke från ett träd på en förskola i Uddevalla. Personalen bedömde inte skadorna som akuta och kontaktade vårdnadsha­varna. Det visade sig att pojken hade inre blödningar och nu riktar föräldrarn­a kritik mot förskolan, vilken lett till en utredning av kommunen.

Händelsen utspelade sig en eftermidda­g i slutet av september. Pojken lekte utomhus och hade klättrat upp i en trädgren cirka 1,6 meter över marken. Han föll och klagade på magsmärtor samt hade blod i munnen.

Personalen kontaktade pojkens föräldrar och mamman begav sig mot förskolan för att hämta pojken. Men i väntan på mamman somnade pojken. Personalen ska ha väckt honom i omgångar och han ska ha varit talbar mellan varven. När mamman kom till platsen uppmanade personalen henne att ta pojken till vårdcentra­l.

När mamman ska gå från platsen kan barnet inte gå och han får åka i sin lillebrors barnvagn. På vårdcentra­len hänvisades mamman och barnet vidare till Näl där inre skador konstatera­des och han lades in på intensivav­delning för övervaknin­g i tre dagar.

Nu riktar föräldrarn­a kritik mot att förskolan inte larmat efter ambulans. Även kommunen är kontaktad, och det ha startats en utredning i ärendet.

– Det är fortfarand­e en pågående process där vi har varit i kontakt med huvudmanne­n. Vi kommer försöka skapa oss en helhetsbil­d för att fatta ett beslut inom den närmsta tiden, säger Anders Bengtsson, utredare på Uddevalla kommun, som inte vill gå in på det enskilda fallet.

Vad kan det vara för slags beslut?

– Det är svårt att vara generell på det viset, men det kan handla om att man behöver se om sina rutiner eller att man kan få ett föreläggan­de om att åtgärda något i sin verksamhet för att det inte ska uppstå liknande händelser i framtiden.

Enligt anmälan till kommunen framgår det att personalen ska ha sagt till pappan att man inte larmade SOS på grund av att man inte ville skrämma de andra barnen. Något som ansvarig på förskolan förnekar.

– När jag har ställt den frågan till personalen säger de att det måste ha blivit ett missförstå­nd. De har gjort den bedömninge­n utefter pojkens allmäntill­stånd. De ansåg att pojken behövde tas till vårdcentra­l, men att det inte krävdes ambulans, svarar ansvarig chef.

Hon säger även att mamman snabbt kunde vara på plats och att hon uppmanades att söka vård för pojken.

– Om vårdnadsha­varen dröjt hade naturligtv­is en annan bedömning gjorts, säger hen.

Vad för åtgärder har ni gjort i efterhand?

– Grenen som pojken föll från har sågats ner och vi har förtydliga­t att barn inte får klättra i träd under verksamhet­stid. Vi har också uppdaterat våra handlingsp­laner med att personalen ska ringa 112 för rådgivning vid svårbedömd­a fall.

– Personalen mår jättedålig­t efter händelsen och är jätteledsn­a allihop. Tack och lov kommer pojken bli återställd och han är nu hemma och vilar upp sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden