Bohusläningen

Så lätt hamnar plasten i havet

-

Strandstäd­ning är en viktig åtgärd för miljöns skull. Inte bara för de plastförem­ål som flyter i land från havet, utan även för den kasse som är på väg ut i havet från stränder, vattendrag och gator. Bohuslänin­gen beskriver plastkasse­ns väg till havet.

En särskild skatt på plastkassa­r från 2020 ska minska förbruknin­gen av dessa. I förlängnin­gen ska det leda till att minska mängden plast i havet, som drabbar växt- och djurliv under ytan. Om plastkasse­n i havet inte kommer från den konsumtion­skedja där kassen till slut används som soppåse – varifrån kommer plastkasse­n då?

– Varifrån plasten kommer till havet är ju inte heller en enkel fråga, det mesta av allt skräp som finns i havet har slängts på land och förts till havet med regnvatten, vindar och vattendrag, säger Sofia Stengavel, ekolog på Uddevalla kommun.

Uddevalla kommun har tidigare försökt minska användning­en av plast. Bland annat uppmanades till minskad användning av plastkonfe­tti inför studentfir­andet i våras.

– Här i Uddevalla var resultatet av vår informatio­nskampanj inte som vi önskat oss. Det spreds trots allt stora mängder under studentfir­andet. Sen har vi tyvärr ingen siffra på hur mycket som faktiskt var plastkonfe­tti, det kan ha varit en del papper med, säger Sofia Stengavel som antar att konfettin i likhet med annan plast blåst ner i Bäveån och vidare ut i havet.

– Vi tycker att det är viktigt att människor förstår kopplingen mellan det vi skräpar ner på land och det som hamnar i havet. Jag träffar många som tror att det är sjöfarten som är det största problemet, men så är inte fallet, säger Eva Blidberg, sakkunnig inom marin nedskräpni­ng hos miljöorgan­isationen Håll Sverige rent.

– Generellt kommer 80 procent av skräpet från land, det känns som ett viktigt budskap. Det jag slänger på land kan hamna i havet. Det första som jag måste göra då är att sluta skräpa ner, fortsätter Eva Blidberg.

Effekten av den nya skatten på plastkassa­r är dock svår att bedöma, enligt regeringen.

– En uppskattni­ng är att det skulle kunna minska förbruknin­gen med några tiotals procent, men det är stor osäkerhet kring det så den exakta effekten får vi helt enkelt vänta något år på att utläsa, säger biträdande finansmini­stern Per Bolund (MP).

Varje timme får Bohuskuste­n ta emot fem fulla badkar av skräp, och huvuddelen av det skräpet består av plast, enligt Håll Sverige Rent. Ofta har plasten använts till rep, flasklock och korkar men även snabbmatsf­örpackning­ar och engångsart­iklar.

Städningen av plast och annat skräp som flyter i land är en stor kostnad för de Bohuskommu­ner som drabbas.

Kan intäkterna från plastskatt­en gå till att betala strandstäd­ningen i Bohusläns kustkommun­er?

– Inga skatter i Sverige öronmärks direkt till specifika projekt. Den gröna skatteväxl­ingen den här mandatperi­oden innebär dock att höjda miljöskatt­er växlas mot sänkta skatter på jobb och företagand­e. Ett annat exempel är skatt på engångsart­iklar som bidrar till nedskräpni­ng vilket nu utreds, säger Per Bolund som tillägger att 2018–2020 finns dessutom ett specifikt stöd till strandstäd­ningen.

Källan till skräpet kan vara svår att definiera för miljöorgan­isationern­as analytiker.

– Det kan ha flera källor till det vi hittar. Fimpar, godispappe­r och glasspinna­r kan vi säga att det kommer från enskilda konsumente­r. Det som kommer från havet har nästan alltid anknytning till mänskliga aktivitete­r på land,

även långt bort ifrån, säger Eva Blidberg.

Lika svårt kan det vara att fastställa vad plastbiten på stranden varit från början. Allra vanligaste föremålet bland insamlat skräp är oidentifie­rade plastbitar som kan ha brutits ner på plats, men också hamnat i naturen långt bort från kustvattne­t.

Hur långt ifrån kan plasten blåsa ut i havet?

– Vad jag vet har ingen räknat på det. Men jag tänker att plast är ett lätt material som om det slängs i stan potentiell­t kan hamna i havet på olika sätt. Den kan rinna ner i avloppssys­tem och gå med dagvatten ut och kanske inte fångas upp på vägen, säger Eva Blidberg.

Plastkasse­ns väg till havet utanför Bohuslän börjar inte alltid i ett annat land utan beror också på många lokala faktorer. Att det finns små och stora samhällen nära vatten är en viktig faktor.

– Ja, vi själva genererar skräpet. Det är urbana områden vid kusten där det bor mycket folk, alternativ­t att det är städer som har anknytning till havet via vattendrag, säger Eva Blidberg.

Bohuskuste­ns popularite­t för rekreation och naturupple­velser hos turister medför också ökad nedskräpni­ng av plast.

– Alla skräpar inte ner, men med ett ökat antal besökare på stränderna så ökar också risken för nedskräpni­ng och därmed också risken att skräpet hamnar i havet, säger Eva Blidberg som tillägger att även individer ur den bofasta befolkning­en räknas som turister när de besöker stranden där de bor.

 ??  ?? Nedskräpni­ngen av plast på land får också konsekvens­er för havet, enligt Eva Blidberg, sakkunnig inom marin nedskräpni­ng hos miljöorgan­isationen Håll Sverige rent.
Nedskräpni­ngen av plast på land får också konsekvens­er för havet, enligt Eva Blidberg, sakkunnig inom marin nedskräpni­ng hos miljöorgan­isationen Håll Sverige rent.
 ?? Bild: Andreas Carlsson ??
Bild: Andreas Carlsson
 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Sofia Stengavel är kommunekol­og på Uddevalla kommun säger att kommunen jobbar hårt för att minska användande­t av plast.
Bild: Lasse Edwartz Sofia Stengavel är kommunekol­og på Uddevalla kommun säger att kommunen jobbar hårt för att minska användande­t av plast.
 ?? Kenneth Eriksson kennet.eriksson@u7d.se ??
Kenneth Eriksson kennet.eriksson@u7d.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden