Bohusläningen

Blev liggande när personalen inte gick att nå

- Henrik Lundbjörk henrik.lundbjork@bohuslanin­gen.se 0522-992 00

En äldre person som hade ramlat i hemmet fick vänta i över tre timmar på att få hjälp av nattenhete­n i Sotenäs kommun. Anledninge­n var att telefonen inte fick kontakt med mobilnätet. Nu har kommunen gjort en lex Sarah-anmälan.

Det var i somras som larmcentra­len fick ett samtal från en äldre person i Sotenäs kommun som hade ramlat och behövde hjälp.

Larmcentra­len, som ligger i Örebro, försökte då ringa till Sotenäs nattenhet, men fick först ingen kontakt. Larmcentra­len ringde sedan till den andra telefonen i bruk men den personen befann sig på Malmön, vilket gjorde att det drog ut på tiden. Omsorgstag­aren blev liggande i över tre timmar.

– Anledninge­n till att det första samtalet inte gick fram var att nattenhete­ns mobiltelef­on inte hade någon mottagning. Då är rutinen att man kontaktar nästa telefon i bruk, men i det här fallet blev det en väldigt lång inställels­etid. Brukaren skadades inte fysiskt, men det är olyckligt att någon får bli liggande så länge, säger Lisbeth Olsson, omsorgsche­f i Sotenäs kommun.

Med facit i hand menar hon att larmcentra­len kunde ha agerat annorlunda, men att det var svårt att göra den bedömninge­n vid tillfället.

– Trygghetsc­entralen kan bidra med att ringa 112, och det kanske den skulle ha gjort så här i efterhand med tanke på hur lång tid det tog. Centralen har också möjlighet att kontakta chef i beredskap, säger Lisbeth Olsson.

Kommunen har nu gjort en anmälan enligt lex Sarah till Ivo, Inspektion­en för vård och omsorg, och uppdaterat sina rutiner.

– I det här fallet ställde tekniken till det, och det går ju inte att säga att det inte kommer hända igen. Men vi har sett till att det alltid finns en annan telefon att tillgå och att det därmed går att få kontakt med någon annan, säger Lisbeth Olsson.

 ?? Bild: Gorm Kallestad ?? En äldre person ringde nattenhete­n i Sotenäs efter att ha ramlat, men fick på grund av dålig mobiltäckn­ing inte hjälp på över tre timmar.
Bild: Gorm Kallestad En äldre person ringde nattenhete­n i Sotenäs efter att ha ramlat, men fick på grund av dålig mobiltäckn­ing inte hjälp på över tre timmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden