Bohusläningen

Tre män åtalas för misshandel av kvinna

- Hampus Eklund hampus.eklund@bohuslanin­gen.se 0522-992 34

Tre män åtalas vid Uddevalla tingsrätt för misshandel mot en kvinna i 20-årsåldern. Enligt kvinnan handlar det om en hämndaktio­n efter att hon och en av männen skilt sig och det hela ska ha inträffat inför ex-parets ettårige son.

Sent en kväll i maj 2018 anländer en ung kvinna till polisstati­onen i Uddevalla. Hon är ledsen, uppriven och blöder från munnen. Polisen larmar ambulans och försöker lugna kvinnan samt ta reda på vad som hänt.

Kvinnan förklarar för polisen att hon har blivit överfallen av flera personer. Hon förs till Näl och får vård för sina skador. Förutom en sårskada på läppen har hon också ett rejält blåmärke över ena låret.

Det framkommer senare att kvinnan ska ha blivit överfallen av sin exmake och hans kusiner. Ex-paret har ett barn tillsamman­s och de hade skiljt sig drygt två veckor tidigare. Och det var när hon skulle besöka sin son som överfallet ska ha inträffat.

I förhör med polisen har hon berättat att hon mötte exmaken i trappuppgå­ngen till hans bostad. Han hade med sig deras gemensamma son som är ett år, men också sina två kusiner och ytterligar­e en man.

Exmaken och kusinerna ska ha omringat kvinnan medan den fjärde mannen ska ha ställt sig och vaktat portdörren.

– När jag sedan sträckte mig efter min son slog NN mig med med sin knytnäve hårt uppe på mitt huvud, har hon berättat för polisen.

Sedan ska exmaken och kusinerna tillsamman­s ha slagit kvinnan på huvudet, magen och benen tills hon föll till golvet.

– Jag hörde NN säga till XX att de skulle ta upp mig till lägenheten och våldta mig. Min son skrek jättemycke­t och det gjorde mig upprörd, har kvinnan sagt.

Men strax efteråt var det någon på en högre våning som kallade på hissen. Männen ska då ha blivit rädda och släppt kvinnan som kunde fly huset. Hon kontaktade­s sin nya pojkvän som hjälpte henne att ta sig till polishuset.

Trots att händelsen utspelade sig för nästan ett och ett halvt år sedan har inte åtal kommit förrän nu.

– Den stora anledninge­n är att det är för många ärenden på för få poliser och för få åklagare, säger Robert Beckard, åklagare i målet.

Skulle du beskriva händelsen som hedersrela­terad?

– Jag vågar inte uttala mig om det just idag. Det kanske framkommer tydligare i samband med rättegånge­n, det är där som berättelse­rna kommer fram och det är det som det ska avgöras, säger han.

De tre kusinerna åtalas för misshandel. Inga brottsmiss­tankar riktas mot mannen som, enligt kvinnan, ska ha vaktat portdörren.

Exmaken åtalas även för olaga hot då han bland annat ska ha uttryckt ”det finns någon som kommer göra så att du försvinner” till kvinnans nya pojkvän.

Samtliga misstänkta förnekar brott.

 ?? Bild: Niclas Jonasson ?? Robert Beckard är åklagare i målet. Han berättar att det i nuläget inte finns något inplanerat rättegångs­datum.
Bild: Niclas Jonasson Robert Beckard är åklagare i målet. Han berättar att det i nuläget inte finns något inplanerat rättegångs­datum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden