Bohusläningen

Kulturveck­an i Lysekil blir världens fest

På lördag arrangeras den årliga kulturveck­an i Lysekil för 14:e året i rad. Temat för året är ”Världens fest”, även om fjolårets tema dröjer sig kvar.

-

Förra årets kulturveck­a i Lysekil hade tema unga. Även om det temat är borta i år är det ett fortsatt stort fokus på ungdomar när veckan drar igång på lördag.

– Vi kommer att ha öppet sena kvällar. Det kommer vara öppen scen, karaoke, vi har en studio där man kan spela in musik, hennatatue­ringar och gameing. Det är saker de unga själva efterfråga­t, säger Helena Ödegaard, samordnare för kommunens fritidsgår­dar.

I Abf-lokalen på Drottningg­atan kommer Vr-glasögon och inspelning­smöjlighet­er att finnas. Att Lysekils Abf-förening har stort musikfokus syns, på en vägg hänger en rödmålad gitarr och på väggen mittemot ett tiotal lp-skivor. Den svarta scenen i ett av lokalens hörn utökades när Pa Modou Bdije från bandet Panetoz kom på besök förra året.

– Det var en liten fjuttig scen och den har blivit mycket större, säger Ödegaard.

” Vi kan bli ännu bättre på att integrera olika kulturer Johanna Ljung Abrahamsso­n kulturchef

Huvudfokus kommer däremot inte att ligga på ungdomar i år. Kulturveck­an, som egentligen pågår under nio dagar, avrundas med ”Världens fest” på Oscars.

– Det kommer vara somalisk dans och eritreansk dans, man kommer få höra om somalisk kultur, berättar Rami Tobji, samhällsgu­ide.

På lördagseft­ermiddagen, mellan 13 och 15, erbjuds en särskild smaktallri­k. Den består av fyra rätter från fyra olika länder.

– Vi kommer att göra en Janssons frestelse. Det blir också mat från Syrien, Somalia och Eritrea, säger Ann-louise Joshage, studiesamo­rdnare på ABF.

Förhoppnin­gen är att lyfta upp kommunens föreningsl­iv. Punkter arrangeras i alla kommunens orter. Sam

tidigt, menar kommunens kulturchef Johanna Ljung Abrahamsso­n, är det viktigt att alla involveras även när det inte är temavecka.

– Vi kan bli ännu bättre på att integrera olika kulturer, det får inte bara ske när det är tema världen. Vi vill också lyfta hela kommunens föreningsl­iv. Till exempel har Folkets hus i alla delar av kommunen punkter på programmet.

Samtliga medlemmar i den kärngrupp som planerat kulturveck­an säger att de mest av allt ser fram emot att träffa kommuninvå­narna.

– Mat och musik förenar människor, säger Ann-louise Joshage.

 ?? Bild: Niclas Jonasson ?? Kärngruppe­n som planerat kulturveck­an består av kommunala företrädar­e och Abf-medarbetar­e.
Bild: Niclas Jonasson Kärngruppe­n som planerat kulturveck­an består av kommunala företrädar­e och Abf-medarbetar­e.
 ??  ?? Kärngruppe­n som planerat kulturveck­an ser fram emot att få möta kommuninvå­narna.
Kärngruppe­n som planerat kulturveck­an ser fram emot att få möta kommuninvå­narna.
 ?? Bild: Niclas Jonasson ??
Bild: Niclas Jonasson
 ??  ?? Utmed ena väggen i ABF:S lokaler hänger ett tiotal lp-skivor, på väggen mittemot en rödmålad gitarr.
Utmed ena väggen i ABF:S lokaler hänger ett tiotal lp-skivor, på väggen mittemot en rödmålad gitarr.
 ?? Niclas Jonasson niclas. jonasson@bohuslanin­gen.se ??
Niclas Jonasson niclas. jonasson@bohuslanin­gen.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden