Bohusläningen

Succé för norsk app för körkort

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Under tisdagen lanserades Vegvesenet­s digitala körkort i Norge. Appen Førerkort blev en succé direkt. Bara några timmar efter att den lades ut på Appstore och Google Play hade flera hundratuse­n norrmän laddat ned den.

Men eftersom så många hade laddat ned appen var det också många som inte kunde bekräfta sin identitet och ladda ned själva beviset på att hon eller han var körkortinn­ehavare.

– Vi hadde forventet stor interesse. Men at det er så mange som vil logge seg på én gang, det overgår forventnin­gene. Men det er hyggelig. Vi vet at dette har vaert en etterspurt tjeneste, säger direktør Bodil Rønning Dreyer hos Statens vegvesen till NRK.

” Sverige ligger tyvärr efter

På sociala medier kan man läsa ytterligar­e en kritik. Tydligen är körkortsre­gistrets fotodataba­s inte helt korrekt, för vissa användare hade fått 20 år gamla bilder i mobilen. Men förutom detta, haglar lovorden över det digitala körkortet.

Finland införde digitala körkort i början av året. Esterna tycker att en app är helt överflödig. Eftersom Estland har ett så väl utvecklat system för digitala identitete­r krävs det bara den statliga, digitala, legitimati­onen för att bevisa att du har rätt behörighet.

Sverige ligger tyvärr efter de nordiska grannlände­rna. Transports­tyrelsen har många olika digitala tekniska lösningar, men ännu är ingen app i sikte för svenska körkortsin­nehavare.

På sikt är övergången till digitalt körkort, antingen som app eller kopplat till en statlig digital identitet rätt väg att gå. Staten behöver inte producera mer plastbitar än nödvändigt. En fysisk id-handling är också förknippad med (i och för sig nödvändig) byråkrati och kontroll vid ansökan och uthämtande av handlingen.

Ett digitalt körkort innebär att tilldelnin­g och borttagand­e av behörighet­er kan ske direkt. Det blir enklare för staten och enklare för den enskilde. Det norska exemplet visar hur efterfråga­d tjänsten är. Det är hög tid för Sverige att också införa digitalt körkort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden