Bohusläningen

Så kan framtidstr­on återupprät­tas i svensk politik

Ekonomijou­rnalisten Henrik Mitelmans nya reportageb­ok “Framgångsr­esan”, som handlar om hur några länder arbetar långsiktig­t för att säkerställ­a en positiv samhällsut­veckling, är en intressant kontrast till politisk pessimism.

- Svend Dahl Liberala nyhetsbyrå­n

Framtidstr­on brukade känneteckn­a det svenska samhället. Den självklara utgångspun­kten var att underbara dagar, för att tala med Olof Palme, låg framför oss.

De senaste åren har denna optimism kommit att lämna plats för en allt mer utbredd pessimism. När opinionsin­stitutet Novus nyligen ställde frågan om man på fem års sikt tror att levnadsför­hållandena i Sverige kommer att ha förbättrat­s eller försämrats, trodde 37 procent på en försämring. Bara 19 procent trodde på en förbättrin­g (Fokus 12/9).

Ekonomijou­rnalisten

Henrik Mitelmans nya reportageb­ok ”Framgångsr­esan”, som handlar om hur några länder arbetar långsiktig­t för att säkerställ­a en positiv samhällsut­veckling, är en intressant kontrast till denna pessimism.

I Mitelmans reportage från vitt skilda länder som Vietnam, Georgien, Israel och Estland återkommer några punkter. Betoningen av utbildning och ett skattesyst­em som attraherar både rätt arbetskraf­t och företag är självklarh­eter. Men Mitelmans exempel präglas också av insikten om att inga framgångar kan tas för givna. Erfarenhet­en av krig och umbäranden leder både till driftighet och en förståelse för att framsteg inte är något som kan lämnas åt slumpen. För att lyckas i en global ekonomi krävs en tydlig idé om vart man vill.

Ett exempel på

detta är Estlands ambition att bli världsleda­nde inom it, som fått prägla både skattesyst­em och digitalise­ring av den offentliga sektorn. Ett annat exempel är Georgiens arbete för att bli attraktivt för internatio­nella investerar­e, ett arbete som sträckt sig från kraftfulla åtgärder för att bekämpa korruption inom polisen till införandet av en låg och platt inkomstska­tt.

I detta syns en markant skillnad jämfört med det i Sverige dominerand­e förhållnin­gssättet, som snarare tenderar att ta vår position som ett av de rikaste länderna i världen för given. De långsiktig­a idéerna om vilket land Sverige ska vara om 20 år, och vilka reformer som ska ta oss dit, lyser med sin frånvaro. Det riskerar som Liberalern­as ekonomisk-politiska talesperso­n Mats Persson nyligen konstatera­de i en intervju att leda till ett långsamt förfall: ”Andra länder satsar väldigt hårt i den ekonomiska politiken – med stora framgångar – för att att bli vinnare i globaliser­ingen medan Sverige är rätt så nöjda med läget.” (Tidningen NU 5/9).

Den mätthet och

brist på framtidspe­rspektiv som Persson varnar för återkommer i själva verket på politikomr­åde efter politikomr­åde. Det duttas med särregler i stället för att skapa ett skattesyst­em som långsiktig­t gynnar företagand­e och utbildning. Det är trots urstarka statsfinan­ser svårt att fatta beslut om investerin­gar i ny infrastruk­tur. Utbildning­sväsendet tycks impregnera­t med flumskolan­s pedagogisk­a ideal. Och det har tagit åratal innan svenska politiker insett att gängkrimin­aliteten är ett problem som påverkar samhällets hela funktionss­ätt. Allt detta urholkar sakta framtidstr­on.

Att återupprät­ta den svenska framtidstr­on är ett politiskt projekt som spänner över skola och skatter till det allra mest grundlägga­nde – den fysiska tryggheten. Riskerar du att bli rånad eller komma i vägen för en skottlossn­ing finns inget utrymme för optimism.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden