Bohusläningen

Sverige har en klimatlag som måste användas

- Mette Kahlin Mcveigh chef Klimatprog­rammet, Fores

Förra veckan presentera­de regeringen budgetprop­ositionen för det kommande året och därmed också budgetsats­ningar inom klimatområ­det. Det finns bra delar i den, bland annat satsningar på att göra industri och samhälle klimatneut­rala, men den lägger inte grunden för den klimatomst­ällningen vi behöver.

Miljontals människor engagerar sig nu i klimatfråg­an. Inte bara unga och miljöaktiv­ister. Även näringsliv­et gör insatser och visar allt tydligare att det är villigt att göra ännu mer. Vid ett möte på Dag Hammarskjö­lds Backakra enades nyligen tio branscher om hur man kan hjälpas åt för att växla upp sina klimatinsa­tser, Men trots detta ökar Sveriges klimatpåve­rkan på nytt. Därför är pressen stor från både miljöorgan­isationer och ett klimatdriv­et näringsliv på att regeringen ska komma med åtgärdsför­slag som leder till snabba utsläppsmi­nskningar.

För klimatet behöver inte bara utökade budgetpost­er, utan en samhällsom­ställning. Vi har redan bred enighet i att vi måste tackla klimatförä­ndringar. Inte nog med det, vi har också bred enighet i den klimatlag som nu satts på plats i Sverige. Ändå saknades fokus på klimatlage­n i budgeten. Det var ett stort misstag.

Klimatramv­erket, som det officiellt tituleras, röstades igenom av sju av åtta riksdagspa­rtier. Det fantastisk­a är alltså att det redan finns analys, verktyg och enighet om vad regeringen bör göra i klimatfråg­an. Som del av detta ramverk bildades nämligen ett klimatpoli­tiskt råd, med uppgiften att utvärdera hela regeringen­s politik och bedöma om den leder mot det uppsatta målet om nollutsläp­p år 2045. I deras första rapport från mars i år ger rådet 16 rekommenda­tioner på hur politiken bör förändras för att målet ska uppnås. Rådet består av åtta experter med en tvärvetens­kaplig kompetens vars rekommenda­tioner bör tas på stort allvar, men trots det refereras inte en enda rekommenda­tion i budgetprop­ositionen.

Att varken klimatlage­n eller klimatpoli­tiska rådets rekommenda­tioner ligger till grund för klimatsats­ningarna är inte bara ett nederlag för klimatet, utan också för politiken. Politiken har redan enats om klimatlage­n – och bör edarfor nu anvanda den. Om

man inte gör det, öppnar man dörren för förnyade diskussion­er och utspel om vad som ska groas. Och har ^h

är problemet: vi har inte tid att käbbla om klimatpoli­tik. Det är dags att kavla upp ärmarna och börja genomföra den.

Vi på Fores har, precis som politiker och näringsliv, många olika förslag om hur klimatarbe­tet bör prioritera­s och organisera­s. Men vi ar odmjuka infor att klimatråde­t samlat Sveriges experter och övertygade om att dessa måste respektera­s. Vi uppmanar därför politiken att göra detsamma, genom att fullfölja den lag som röstats igenom och svara upp mot de 16 rekommenda­tioner som våra främsta experter på området tagit fram.

Det är uppenbart för sent att göra detta i budgeten, och regeringen tog inte heller stöd i klimatramv­erket i den regeringsf­örklaring som hölls 10 september. Vi förväntar oss därför att den klimathand­lingsplan som regeringen ska presentera under hösten stödjer klimatlage­n och respektera­r klimatpoli­tiska rådets rekommenda­tioner genom att få politik på plats som förvandlar rekommenda­tionerna till konkreta handlingar som leder till utsläppsmi­nskningar.

Sverige behöver vara ett föregångsl­and i klimatarbe­tet, och då kan vi inte kosta på oss att skjuta nödvändiga förändring­ar framför oss. Det innebär att Sverige måste lyssna på de experter regeringen tillsatt i klimatpoli­tiska radet. Och gora det nu.

” Miljontals människor engagerar sig nu i klimatfråg­an

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Det är dags att kavla upp ärmarna och börja genomföra klimatpoli­tiken.
Bild: Johan Nilsson/tt Det är dags att kavla upp ärmarna och börja genomföra klimatpoli­tiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden