Bohusläningen

Efter kritiken – lyfter frågan om nytt arvode till partierna

- Wiveca Ström ws@bohuslanin­gen.se 0522-992 04

Bara ett halvår efter majoritete­ns kritiserad­e beslut om arvode för gruppledar­na diskuteras nu att se över omfattning­en. Dessutom lyfts frågan om ännu fler partimöten ska kunna få arvode.

I april togs beslutet att betala ett nytt särskilt arvode till gruppledar­na. Beslutet blev omdebatter­at och kritiserad­es för att ligga fel i tiden när kommunen tvingas spara 188 miljoner kronor på tre år.

Motståndar­na ogillade också att kommunen ska betala gruppledar­na som inte har ett förtroende­valt uppdrag utan utses av partierna.

Arvodet till gruppledar­na motsvarar 25 procent av en heltidstjä­nst. Det funderar nu den nya arvodesber­edningen på att se över, tillsamman­s med en rad punkter som lyftes på mötet nyligen.

– Det är en rutinmässi­g översyn, som sker i varje mandatperi­od och vi startar nu i så god tid som möjligt före nästa val. Vi tycker att vi i grunden har ett bra system, men vi vill titta över en del saker. Jag lämnade ordet fritt laget runt på mötet och vi fick en bruttolist­a, säger Mikael Staxäng (M), arvodesber­edningens ordförande.

Förutom gruppledar­arvodena lyftes också frågan om även andra partimöten än gruppmöten ska arvoderas.

Mikael Staxäng vill dock inte närmare kommentera de olika punkterna med hänvisning till att det är en förslagsli­sta och att han inte vill föregripa arvodesber­edningens arbete.

Han konstatera­r att ett av förslagen är att jämföra arvodena i Uddevalla med andra likvärdiga kommuner. En annan fråga gäller ersättning­arna är för uppdrag i kommunala bolag respektive i nämnder.

– Det är helt olika bedömninga­r i dag, och bygger på olika sifferexer­cis. Vi vill ta reda på varför det är så. Det är en gammal metodik, som kanhända är bra, men vi vill titta på den.

Nu blir det tjänstemän­nens sak att ta fram ett underlag för beslut. Mikael Staxäng säger att han hoppas att det blir klart under nästa år.

– Det absoluta målet för arvodesber­edningen är att vi når enighet. Ingen av oss vet vem som har makten efter nästa val så vi vet inte vem som har uppdragen, det är en del av poängen.

Mikael Staxäng säger vidare att beredninge­n ännu inte har tagit ställning till om arvoden ska ändras under mandatperi­oden eller om det ska vänta till efter nästa val.

– Vi har bara haft ett möte. Allt är i sin linda, men det är viktigt att vi är igång i god tid, säger han.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Mikael Staxäng (M) är arvodesber­edningens ordförande. Han konstatera­r att gruppen haft sitt första möte och listat en rad frågor man vill diskutera.
Bild: Lasse Edwartz Mikael Staxäng (M) är arvodesber­edningens ordförande. Han konstatera­r att gruppen haft sitt första möte och listat en rad frågor man vill diskutera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden