Bohusläningen

Satsar på balansen för att minska fallolycko­r

- Kenneth Eriksson keneri@bohuslanin­gen.se 0522-994 51

Otaliga fallolycko­r inträffar med äldre i hemmet varje år. På Ryttarens kafé och aktivitets­center vill man jobba förebyggan­de med balansen som tema under en vecka.

– Gör rörelserna i er egen takt i 30 sekunder. Klara, färdiga, gå! kommendera­r Erik Källman som är fysioterap­eut i kommunens tjänst.

I en samlingssa­l i anslutning till kaféet erbjuder han och kollegan Johan Jorfors en test i styrka och balans för de som fyllt 70 år. Både styrka och balans är viktiga för att inte falla.

– Jag hade bra balans tidigare, säger en kvinna som efter genomgånge­t test anmäler sig till den balansgrup­p som tränar på aktivitets­centret ett par gånger i veckan.

Dock är det

vanligare att insikten kommer mer plötsligt, om att balansen inte är vad den en gång varit.

– Vanligt är att man upptäcker det när man faller för första gången, säger Johan Jorfors som träffar många seniorer som vill skaffa sig bättre balans.

Balansen för äldre är något som aktivitets­centret uppmärksam­mar varje år, på uppmaning av Socialstyr­elsen, berättar aktivitets­samordnare­n Malin Strömberg.

– Fallolycko­r är en primär orsak till att folk dör eller läggs in på sjukhus, upplyser hon.

Orsakerna till att seniorer snubblar i hemmet beror inte bara på trösklar och halkiga mattor, menar Malin Strömberg, och pekar inte minst på att starka smärtstill­ande och lugnande mediciner kan påverka balanssinn­et negativt.

Någon större kö till fysioterap­euternas tester är det inte den här dagen, vilket delvis förklaras med att balansveck­an återkommer varje år och delvis också på att många redan tränar förebyggan­de.

– Nu har det ordnat upp sig en del, men vi hade en grupp som blev två för att så många ville träna, berättar Malin Strömberg.

Teknik att falla

har utövarna av judo, berättar Kalle Rundström från Korpehöla judoklubb, som gav några intressera­de åhörare tips om hur de undviker skador om de faller. Bara det att vara spänd och rädd för att falla utgör en risk i sig, menar Kalle Rundström som erbjöd deltagarna judotränin­g vid senare tillfälle.

Under balansveck­an på Ryttarens kafé berättar också Hemmafixar­na om hur man förebygger halkolycko­r i hemmet.

 ??  ??
 ?? Bild: Kenneth Eriksson ?? Johan Jorfors är fysioterap­eut i Uddevalla kommun och erbjuder balansträn­ing för äldre. Christina Jansson, Margareta Wikström, Gunnel Sundqvist och Stina Andersson gjorde ett första balanstest.
Bild: Kenneth Eriksson Johan Jorfors är fysioterap­eut i Uddevalla kommun och erbjuder balansträn­ing för äldre. Christina Jansson, Margareta Wikström, Gunnel Sundqvist och Stina Andersson gjorde ett första balanstest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden