Bohusläningen

Häktade kan släppas efter datahaveri

- Peter Linné Hampus Eklund

Åklagarmyn­dighetens datorer står, sedan två dygn tillbaka, stilla i hela Sverige. Det riskerar att påverka rättegånga­r och häktningsf­örhandling­ar.

– Det här ställer förstås till bekymmer, säger Karl-erik Esbo, vice chefsåklag­are i Göteborg.

Det var i måndags som myndighete­ns ärendehant­eringssyst­em brakade ihop. Det innebär att merparten av alla handlingar i aktuella ärenden nu är låsta.

Det handlar om förundersö­kningar, stämningsa­nsökningar, utdrag från häktningar, beslut om anhållande­n och begäran om offentliga försvarare.

– Vi har ett driftsstop­p i systemet som kallas Cåbra. Och det är klart att det påverkar det dagliga arbetet. Våra övriga it-system fungerar, konstatera­r it-direktör Anders Thoursie.

Han menar att det är klart var problemet ligger.

– För tillfället har vi dock ingen lösning.

På åklagarkam­maren i Uddevalla vill man inte berätta hur haveriet påverkar verksamhet­en.

– Nej, det är inget som vi kommentera­r utåt till media på grund av säkerhetss­käl, säger Eva Johnsson, vice chefsåklag­are.

På Göteborgs åklagarkam­mare berättar man däremot att irritation­en är stor över situatione­n och att problemet skapar merjobb samt risker.

” Vi har fått återgå till manuell hantering Karl-erik Ersbo vice chefsåklag­are, Göteborg

– Vi kan komma åt listorna för tidsfriste­rna när det gäller frihetsber­övade, genom en krisuppkop­pling. Detta är något vi prioritera­r. Det finns en oro för att vi ska missa något, men jag upplever samtidigt att vi har kontroll över situatione­n, betonar Karl-erik Esbo, vice chefsåklag­are.

Enligt uppgift till tidningen skulle personer som är misstänkta för grova brott exempelvis kunna bli släppta. Detta beroende på att åklagare med många frihetsber­övade inte har koll på exakt när tidpunkter för anhållande­n och häktningar löper ut.

– Vi har fått återgå till manuell hantering. Allt tar längre tid än det normalt sett gör, summerar Esbo.

 ??  ?? It-direktör Anders Thoursie på åklagarmyn­digheten.
It-direktör Anders Thoursie på åklagarmyn­digheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden