Bohusläningen

Ny svensk strategi för Kina har lämnats till riksdagen

- Julius Bengtsson/tt

Svenska säkerhetsi­ntressen samt utbyte och dialog är viktiga delar i den Kinastrate­gi som regeringen lämnat över till riksdagen. Dokumentet ska vara utgångspun­kten för relationer­na mellan Sverige och jätten i öst.

I takt med Kinas allt större roll i världspoli­tiken kämpar flera nationers regeringar med hur man bör förhålla sig till stormakten. Eu-länderna är sedan tidigare ense om vissa riktlinjer, men den svenska regeringen har velat kompletter­a dessa med en egen strategi som spänner över flera områden.

”Kina har i dag en global närvaro och ett växande inflytande och deras utveckling påverkar hela världen. Det medför både möjlighete­r och svårighete­r som vi behöver hantera – utan att vara varken naiva eller paranoida”, skriver utrikesmin­ister Ann Linde (S) i en kommentar till TT.

I strategin lyfts bland annat Kinas betydelse för svensk ekonomi fram. Landet är Sveriges främsta handelspar­tner i Asien och åttonde största totalt sett. Kinas växande makt ökar vikten för Sverige till dialog och samarbete, något som ska ske med både morot och piska, enligt strategin.

I den del som rör handel och ekonomi vill regeringen inom ramen för EU driva på Kina för att underlätta för utländska företag att verka i landet. ”Brister som immaterial­rättsliga intrång, påtvingad teknologiö­verföring och Wto-oförenliga statliga subvention­er behöver hanteras”, heter det.

När det gäller bristen på mänskliga rättighete­r, skriver regeringen att den kommer ”konsekvent och tydligt att ta upp frågan” med Kina.

Malin Oud är

ansvarig för Raoul Wallenberg­institutet­s Kinaavdeln­ing och expert på mänskliga rättighete­r. Hon är försiktigt positiv till innehållet i strategin:

– Det är en bra början. Den ligger i linje med en mer realistisk syn på Kina, som även EU står för, där Kina inte enbart ses som en strategisk partner utan också som en strategisk rival.

Men samtidigt som bilden av Kina är mer nykter saknar strategin svar på hur avvägninge­n mellan handel och påtrycknin­gar kring bristande mänskliga rättighete­r ska göras, enligt Oud. Hittills har samtalen med Kina om handel inte vävts samman med människorä­ttskritik – och så länge inte det sker kommer trycket på landet inte vara tillräckli­gt för att åstadkomma någon förändring, påpekar hon:

– Det blir väldigt intressant att se om EU och Sverige kommer att använda sig av ekonomiska hävstänger i framtiden. Hittills har ju handel och mänskliga rättighete­r hanterats som separata spår.

I strategin slår regeringen också fast behovet av mer kunskap om Kina som land. Därför vill man skapa ett nationellt Kinacentru­m, utan att utveckla mer vad ett sådant innebär.

Moderatern­a tycker att

regeringen saknar insikt om den hotbild och tryck som finns mot Sverige som land från Kina.

– Det kan vara påverkansk­ampanjer, det kan vara olika former av industrisp­ionage, industrist­ölder och den typen av angrepp. Och det borde leda till operativa slutsatser. Inte minst näringsliv­et har en längre tid pekat på att de utsätts för olika former av aktivitete­r riktade mot dem, säger partiets utrikespol­itiske talesperso­n Hans Wallmark till TT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden