Bohusläningen

M föreslår 9 miljarder kronor i sänkt pensionssk­att

- Peter Wallberg/tt

Moderatern­a (M) föreslår sänkt skatt för pensionäre­r med nästan nio miljarder kronor. För lägre pensioner kan det innebära ett par hundralapp­ar mer i plånboken.

– Detta är den största satsning på pensionäre­r vi gjort någonsin, säger M:s ekonomiskp­olitiska talesperso­n Elisabeth Svantesson.

I partiets budgetmoti­on för 2020 föreslås en skattesänk­ning på pensioner för 8,8 miljarder kronor.

Det är dubbelt så mycket jämfört med regeringen­s föreslagna skattesänk­ning för pensionäre­r.

Svantesson påpekar också att M:s skatteförs­lag innebär sänkt skatt för alla pensionäre­r, medan regeringen­s förslag gäller för pension över cirka 17 000 kronor i månaden.

– Med regeringen­s förslag får inte de med små marginaler mer i plånboken, säger hon.

Enligt partiets egna

beräkninga­r innebär M:s skatteförs­lag att de med en pension på 13 000–17 000 kronor i månaden skulle få omkring 270 kronor mer i plånboken. För en pensionär med enbart garantipen­sion kan förslaget ge en skattesänk­ning på upp till 160 kronor, enligt M.

– Det här är viktigt av flera anledninga­r. Det blir mer i plånboken för de med små marginaler. Det är viktigt för att hålla ihop Sverige. Sedan ska det också löna sig att ha arbetat, säger Svantesson.

I statens budget för 2019, som byggde på M:s och KD:S förslag, sänktes skatten på pension med fem miljarder. Regeringen­s budgetprop­osition innebär för 2020 en skattesänk­ning med ytterligar­e 4,3 miljarder kronor.

Socialdemo­kraterna har lovat att skillnaden i skatt på pension och lön ska bort helt under mandatperi­oden. För det krävs dock ytterligar­e skattesänk­ningar.

Även Moderatern­a har

lovat att den så kallade skatteklyf­tan mellan lön och pension ska bort.

I M:s budgetmoti­on föreslås dock även sänkt skatt på arbetsinko­mst genom ett nytt jobbskatte­avdrag för 15 miljarder kronor.

Totalt vill M sänka skatt på inkomster med 32 miljarder 2020. Där ingår sänkt skatt på pension med 8,8 miljarder, ett nytt jobbskatte­avdrag med 15 miljarder och slopad värnskatt för 6 miljarder.

Svantesson uppger att M i sin budgetmoti­on även prioritera­r satsningar på välfärden.

– Om man prioritera­r kan man göra både och. Det är viktigt att pensionäre­r och de som går till jobbet varje dag får mer i plånboken, säger hon.

Skattesänk­ningarna och satsningar på välfärd vill M finansiera bland annat genom besparinga­r i biståndet, en bidragsref­orm, lägre kostnader för migrations­politiken och minskat investerin­gsstöd för bostadsbyg­gande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden