Bohusläningen

Nya hinder för snabbtåg efter Kd-sväng

- Lars Larsson/tt

Inte bara M och L verkar göra tummen ner. Nu svänger Kristdemok­raternas partistyre­lse om planerna för nya banor för snabbtåg. Förvånansv­ärt, anser infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) som återigen säger att han ska bjuda in till samtal.

– Det här var ju ett av Alliansens viktigaste vallöften 2014 och Kristdemok­raterna har varit ivriga påhejare av nya stambanor, inte minst i starka Kd-fästen som Jönköping, säger infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth till TT om KD:S föreslagna nya linje, som Dagens industri var först att rapportera om.

Han säger att KD visar på en oförmåga att vara med att ta ansvar för stora och långsiktig­a beslut. KD:S svängning, eller förslag till, framgår av svar på motioner som partistyre­lsen i KD vill att partistämm­an, rikstinget, ska ställa sig bakom i Umeå 8–10 november.

– Tidigare hade vi en något mer positiv hållning, men vi har svängt, säger KD:S partisekre­terare Peter Kullgren och säger att det är ekonomin som oroar.

– Och nya höghastigh­etsbanor riskerar att tränga undan andra nödvändiga investerin­gar.

Men ni har ju inte sett något förslag till finansieri­ng från regeringen?

– Oavsett det så ska ju pengarna fram och det är oerhört stora summor och vi kan ju konstatera att vi redan har stora brister i befintlig infrastruk­tur, säger Kullgren som menar att det skulle vara märkligt om regeringen pressar på med bara C och V som stöd.

En satsning på höghastigh­etståg finns med i det 73-punktsprog­ram, januariavt­alet, som regeringen tillsamman­s med Centerpart­iet och Liberalern­a beslutat om. L har dock hela tiden varit skeptiska till projektet.

 ?? Bild: Christine Olsson/tor Johnsson/tt/svd/arkiv ?? KD:S partisekre­terare Peter Kullgren anser att regeringen bör lägga ned snabbtågsp­lanerna om KD:S nya linje godkänns på rikstinget, skriver Di.
Bild: Christine Olsson/tor Johnsson/tt/svd/arkiv KD:S partisekre­terare Peter Kullgren anser att regeringen bör lägga ned snabbtågsp­lanerna om KD:S nya linje godkänns på rikstinget, skriver Di.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden