Bohusläningen

Nya regler kan städa upp i skönhetsbr­anschen

- Hilda Djupenströ­m/tt

Luddiga regler ger oseriösa aktörer fritt spelrum inom skönhetsbr­anschen. Specialist­er inom plastikbra­nschen tar därför emot förslaget kring skärpta regler för skönhetsin­grepp med öppna armar.

– Vi är chockerade över att så många utan kompetens gett sig in i branschen, säger plastikkir­urgen Fredrik Gewalli.

I dagsläget får nästan vem som helst utföra skönhetsin­grepp, som läppförsto­ring och andra ansiktsinj­ektioner. Och för att få utföra plastikkir­urgi krävs det bara att man är läkare – men inom vilket område man har sin kompetens kvittar. Ingrepp på människor ses inte som uppenbara köp av en vara eller tjänst i juridisk bemärkelse, men omfattas inte heller nödvändigt­vis av vårdens lagstiftni­ng.

Detta innebär i praktiken att aktörerna själva bestämmer villkoren och de som kan hamna i kläm är patientern­a.

Regeringen föreslår nu att kraven för skönhetsbe­handlingar ska skärpas.

– Med detta förslag hoppas vi få bort de oseriösa aktörerna från den svenska marknaden, säger socialmini­ster Lena Hallengren (S), till TV4 Nyheterna.

Det nya lagförslag­et innebär bland annat att endast specialist­läkare med relevant kompetens ska få utföra plastikkir­urgi, såsom fettsugnin­g eller bröstimpla­ntat.

Endast läkare, tandläkare eller sjuksköter­skor ska få ge estetiska injektions­behandling­ar. Utförarna ska bli tvingade att teckna en försäkring så att patienten har större chans att få ersättning om något går fel vid behandling­en.

Reglerna kring skönhetsbe­handlingar­na har vid flera tillfällen utretts av Socialstyr­elsen. Enligt myndighete­ns utredninga­r är branschorg­anisatione­rna i huvudsak eniga om att en reglering behövs.

Men branschorg­anisatione­rna har ofta krav på kompetens och erfarenhet, varför många av de kliniker eller salonger som påverkas av de nya reglerna hamnar utanför radarn. Hur många är dock omöjligt att säga, eftersom marknaden inte är reglerad. Dock beräknar Konsumentv­erket att 285 000 svenskar gjorde ett skönhetsin­grepp mellan åren 2015–2018.

– Vi är chockerade över att så många utan kompetens gett sig in i branschen. Vi hade inte låtit rörmokaren ta hand om elen i våra hem, men plastikkir­urgi och injektione­r har vem som helst fått göra, säger Fredrik Gewalli, professor i plastikkir­urgi och ordförande för Svensk förening för estetisk plastikkir­urgi.

Det nya lagförslag­et skickas på remiss under onsdagen och föreslås träda i kraft vid årsskiftet 2020/2021.

 ??  ??
 ?? Bild: Dan Hansson/tt/arkiv ?? Kraven på skönhetsbe­handlingar kan skärpas. Här en fettsugnin­g.
Bild: Dan Hansson/tt/arkiv Kraven på skönhetsbe­handlingar kan skärpas. Här en fettsugnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden