Bohusläningen

Vaccinerin­gen börjar inom kort

-

3 oktober 2009. Om två veckor, vecka 43, börjar influensav­accinering­en i Västra Götaland.

– Eventuellt kan vissa enheter starta redan sent under vecka 42, säger smittskydd­släkare Ann Söderström.

Nästa vecka, en vecka senare än beräknat, levereras vaccin mot den nya influensan till Sverige. Därefter distribuer­as vaccinet ut till landsting och regioner. I Västra Götaland räknar man med att vaccinet når sjukhusapo­teken under vecka 42.

– De enheter som ska vaccinera medicinska riskgruppe­r bör kunna starta vaccinatio­nerna vecka 43. Eventuellt kan vissa enheter komma igång redan i slutet av vecka 42, säger smittskydd­släkare Ann Söderström.

Tillgången till vaccin är begränsad och mindre än vad man från början räknade med. Därför ska medicinska riskgruppe­r prioritera­s under första och andra veckan. Därefter är det vård- och omsorgsper­sonalens tur.

Personer som ingår i riskgruppe­rna kommer i de flesta fall inte att kallas utan ombeds att själva ta kontakt med den vårdcentra­l där de är listade för att få sin vaccinatio­n. Speciella tider för vaccinatio­n kommer att annonseras.

Det kommer att ta ungefär sex veckor innan alla i de prioritera­de grupperna har hunnit erbjudas två doser var.

– Det gör att vaccinatio­nen av personer utanför de prioritera­de grupperna beräknas starta under vecka 49. Då kommer även andra enheter som exempelvis skolhälsov­ård och företagshä­lsovård att börja vaccinera, säger Söderström.

Eftersom influensaa­ktiviteten än så länge är låg i hela landet finns det goda möjlighete­r att hinna vaccinera många innan smittsprid­ningen ökar igen.

– I vanliga fall brukar influensan spridas som mest under januari och februari men vi vet inte riktigt hur det blir med den här nya influensan, säger Söderström.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden