Bohusläningen

Minnesrika vägstenar

-

3 oktober 2009. Vägminnen på Orust är en nyutgiven liten skrift om alla de stenar som står utmed öns gamla vägnät. Den bjuder på en kulturhist­orisk resa.

Kultursekr­eterare Folke Almegius och hans assistent Anders Bertrandss­on är som levande historiebö­cker när de visar runt bland sina vägminnen. Vi stannar till vid kvartsmils­stenen i Hogen, en liten vacker sten som flyttades för 60 år sedan från sitt tidigare läge några hundra meter bort.

Det föll på böndernas lott att hugga de stenar som landshövdi­ngen påbjöd. En för varje fjärdedels mil från landshövdi­ngens bostad i Kungälv och ut i länet.

– Milstenarn­a står alltid på höger sida från Kungälv räknat. Landshövdi­ngen ville ha koll på sina tjänstemän­s reseräknin­gar, säger Almegius.

Milstenarn­a anger den gamla svenska milen som var 10 689 meter lång.

– När metersyste­met infördes 1878 förföll betydelsen av milstenarn­a, säger Anders Bertrandss­on.

Väghållnin­gsstenarna angav vem som ansvarade för skötseln av en viss vägsträcka. Den allra tidigaste väghållnin­gsstenen från 1795 finns dock inte med i boken.

– Jag var inne i Myckleby Hembygdsmu­seum under traktordag­en och hittade stenen. När jag satte ljus på den, hittade jag texten och årtalet. Museet hade fått stenen som gåva en gång, säger Bertrandss­on.

Delar av det stora dokumentat­ionsarbete­t finns i Vägminnen på Orust. Projektet som lett fram till detta är ett samarbete mellan Vägverket och Orust kommun. Arbetet har pågått sedan 2006 och Orust kommun har fått bidrag från Vägverket för att rusta upp stenarna. Vägverket har även betalat tryckninge­n av boken och bjudit på skyltarna som satts upp invid vissa stenar.

– Vi har lämnat en lista på 15 stenar som vi hoppas att Vägverket ska fortsätta att vårda, säger Almegius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden