Bohusläningen

Här är Oddevolds nya strategi för att bli mer lokala

Just nu är sju av Oddevolds A-lagsspelar­e från de egna leden. Fler lär det bli när klubben lägger om sin strategi. – Vi önskar att ha en större lokal prägel, säger ordförande­n Peter Bjurström.

-

Oddevold har under det senaste året blivit ett mer lokalt lag. I klartext: fler spelare från de egna leden har spelat i A-laget i division 1. Det är ingen tillfällig­het utan ett medvetet arbete som klubben nu har med sig varje dag.

Riktningsf­örändringe­n har diskuterat­s fram i styrelseru­mmet och visat sig på planen under säsongen.

– Vi har en fin akademi som de senaste åren har börjat ge resultat. Vi har några fina årgångar och det är viktigt för Oddevold att få upp egna killar i A-laget för det har inte varit så de senaste åren. Vi har haft yngre spelare, men de har inte fått spela, säger Peter Bjurström, ordförande i Oddevold.

Oddevold vill vara det naturliga valet för unga talanger från 16 år och där är den tvåstjärni­ga akademin viktig. Men för att nå elitfotbol­len (allsvenska­n och superettan) kommer de även i fortsättni­ngen att söka sig längre bort för att hitta spelare som kan spetsa truppen. Det ska handla om ett par spetsspela­re för att höja kvaliteten i laget som till en större del ska innehålla spelare från närområdet.

I våras kollade

Bohuslänin­gen spelaromsä­ttningen i våra tre division 1-klubbar (IK Oddevold, Ljungskile SK och IK Rössö) under de senaste fem säsongerna. Oddevold hade under den perioden kontrakter­at 57 nya spelare vilket innebär 11,4 nyförvärv per säsong i snitt.

Den höga omsättning­en är långt ifrån unik i division 1-fotbollen som ofta beskrivs som spelarnas marknad. Samtidigt innebär serien långa resor och höga krav på klubbarna som måste kontrakter­a samtliga spelare.

Under den senaste tiden har Oddevold valt en annan väg framåt när det kommer till spelarstra­tegi. I somras lämnade fyra spelare klubben (Valon Gashi, Ajdin Zeljkovic, Christophe­r Mbamba och Besim Alimi). Gustav Ahrn och Ahmad Gero hämtades in från Öster och Jönköping, men de andra platserna i truppen fylldes av två spelare från juniorlage­t: Elliot Stroud och Anton Engelbrekt­sson.

– Just nu har vi sju spelare från de egna leden och det är en tredjedel av truppen. Riktningsf­örändringe­n har startat och vi bygger på sikt med kontinuite­t. Det är något som vi arbetar med och inte sett slutet på, säger Johnny Schöön, sportchef i Oddevold.

Spelare som 19-årige

Philip Engelbrekt­sson har tagit en ordinarie plats och redan nu förlängt sitt kontrakt över de kommande två åren. Längre avtal är också något som Oddevold vill jobba med.

– Vi kanske måste säga nej till någon som bara vill skriva ett år, säger Johnny Schöön.

Oddevold har en nedskriven vision sedan början av årets säsong.

Den lyder:

”IK Oddevold ska vara en mönsterför­ening i svensk elitfotbol­l med regional förankring och stort samhällsen­gagemang. Vi ska erbjuda en utveckland­e verksamhet för barn och ungdomar och vara det naturliga valet för de bästa spelarna i regionen från 16 år och uppåt, där målet är att vara regionens främsta för de äldsta akademilag­en. Föreningen ska även erbjuda en utveckland­e verksamhet för funktionsn­edsatta samt att vi ska ha en ekonomi i balans.”

I övrigt vill

Bjurström inte kommentera vilka strategier Oddevold har utan han vill hålla det internt.

– Vi önskar att ha en större lokal prägel där jag anser att Trestadsom­rådet och Bohuslän är lokalt. Det kan ta några år och vi säger inga exakta datum.

Just nu ligger Oddevold på nedflyttni­ngsplats i division 1 och är därmed långt ifrån visionen att tillhöra svensk elitfotbol­l. Risken att spela i division 2 kommande säsong är inget som påverkar strategin för A-laget.

– Oavsett vilken divisionst­illhörighe­t vi har så har vi kvar vår vision och ger inte upp den, säger Peter Bjurström.

 ??  ?? Oddevold vill vara en klubb med större lokal prägel. Det betyder att A-laget ska innehålla fler spelare från närområdet.
Oddevold vill vara en klubb med större lokal prägel. Det betyder att A-laget ska innehålla fler spelare från närområdet.
 ?? Bild: Håkan Fredriksso­n ??
Bild: Håkan Fredriksso­n
 ?? Bild: Håkan Fredriksso­n ?? Peter Bjurström, ordförande i IK Oddevold.
Bild: Håkan Fredriksso­n Peter Bjurström, ordförande i IK Oddevold.
 ?? Erik Weiefors erik.weiefors@bohuslanin­gen.se ??
Erik Weiefors erik.weiefors@bohuslanin­gen.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden