Bohusläningen

Joel Hansson: Efter spelarkaru­sellen – nu har Oddevold hittat rätt spår igen

I heta stolen: Oddevold. Sista frågan: hur ska ni hålla er kvar i division 1? Ringa en vän, 50/50 eller fråga publiken? Oddevold svarade rätt – till slut.

- Joel Hansson 073-344 37 53 joel.hansson@bohuslanin­gen.se

Den här insikten borde klubben ha haft för längesedan. Det är först i år som Oddevold har gett sina egna ungdomar chansen på riktigt, speciellt efter sommaren.

På nästan ett decennium har Oddevold aldrig varit så här illa ute i division 1. Det är fakta.

Klubben har inte legat under nedflyttni­ngsstrecke­t med fem omgångar kvar att spela sedan 2011.

De var bedrövliga mot Värnamo, gjorde en godkänd insats mot Utsikten, var totalt uddlösa mot Landskrona trots en man mer i 75 minuter plus stopptid, var chanslösa mot Lund och senast förlorade de det så viktiga bottenmöte­t mot Kristianst­ad.

Det gör att Oddevold ligger där de ligger – under strecket. Nu står de vid stupet och tittar ner mot division 2. De gör det med begränsade resurser (ekonomin är tuff, men under kontroll) och en ny spelarstra­tegi som kan kosta dem dyrt, men som också kan bli fantastisk på sikt.

I flera års tid – även den här säsongen – har klubben varit en del av den spelarkaru­sell som huserat i division 1 och som totalt har flippat ur. I våras gjorde Bohuslänin­gen en kartläggni­ng som visade att Oddevold, i snitt, har värvat drygt elva spelare per säsong under de senaste fem åren och där väldigt få nyförvärv varit från närområdet.

Nu har Oddevold hoppat av den karusellen och det med all rätt.

– Under året har klubben bestämt att vi vill ha mer lokala och regionala spelare i vårt A-lag, säger sportchefe­n Johnny Schöön. Det fungerar inte att hela tiden ta in nya spelare utifrån och kriga i botten av division 1. I stället vill vi bryta trenden och få in spelare som våra supportrar känner igen från Bohuslän och Dalsland. Det är så här vi ska jobba framöver oavsett vilken serie vi spelar i. Vi vill ha tillbaka vår publik.

Johnny Schöön har rätt i allt han säger, men den här insikten borde klubben ha haft för längesedan. Det är först i år som Oddevold har gett sina egna ungdomar chansen på riktigt, speciellt efter sommaren.

Om föreningen­s unga egna spelare, eller andra med mer lokal anknytning, hade slussats in tidigare hade inte Oddevold behövt slita sitt hår för att riskera att tillhöra division 2 för första gången sedan 2010.

Då hade klubben haft en tryggare plattform att stå på, fler spelare utifrån hade velat stanna kvar och de närodlade spelarna hade haft en benägenhet att stanna kvar längre.

Hur Oddevold ska klara sig kvar i division 1? Det kan varken jag eller supportrar­na svara på utan att använda oss av klyschor.

Det skulle givetvis betyda oerhört mycket om Oddevold lyckades hänga kvar, men det allra viktigaste är inte division 1 eller division 2.

Det viktigaste är att klubben äntligen har valt linje. De har lyssnat på sin publik och hur de vill att sitt älskade lag ska se ut i framtiden.

Det är rätt svar i mina ögon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden