Bohusläningen

Litteratur

-

av smärta och galghumor hur litteratur­festivalen i Sydney länge vägrade att bjuda in henne till arrangeman­get. Inte ens när hennes bok legat etta på New York Times bästsäljar­lista dög hon.

– Inte förrän jag hade toppat listan två gånger blev jag inbjuden. Det var en konstig känsla att komma dit och inse att barnboksfö­rfattare som skrev gulliga små berättelse­r hade tillåtits att närvara hela tiden, medan den kategori som jag represente­rade inte fick vara med.

Vad är det

då för kategori Liane Moriarty represente­rar? Det är inte helt lätt att ringa in hennes författars­kap i en enda genre utom möjligen med det svepande ordet ”underhålln­ing”. Böckerna är inte entydigt romantiska, innehåller mycket lite sex (”jag är så dålig på att skriva om det”) har ibland thrillerin­slag och kretsar då och då kring ett mord – men absolut inte alltid.

Vad man kan vara säker på är att mänskliga relationer står i fokus och att innehållet ofta är lika oväntat mörkt som absurt humoristis­kt. Från gaffeln som spetsar en gravid kvinnas mage i ”Tre önskningar” till Lsd-trippiga upplevelse­r på ett hälsohem för de extremt rika i senaste ”Nio främlingar”. Liane Moriarty vet hur man skriver scener som etsar sig fast på näthinnan.

– Jag sade en gång i en intervju att nästa bok jag skriver ska bli en komedi, rakt av. Men den bok jag skriver nu verkar inte bli det i alla fall, trots att jag alltid känner mig nästan skyldig när jag skriver böcker med så mycket sorg i. Jag får dåligt samvete för att jag skriver en underhålla­nde bok som använder situatione­r som människor genomlider i verklighet­en. Men när man sätter sig och skriver så måste det finnas konflikt och drama, ljus och mörker.

Det är ingen hemlighet att det var Liane Moriarty som ”skrev in” Meryl Streep i säsong två av ”Big

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Liane Moriarty är bästsäljar­en som försöker vara sann mot sig själv. ”Jag vill inte skriva efter en formel som man vet säljer”, säger hon.
Bild: Fredrik Sandberg Liane Moriarty är bästsäljar­en som försöker vara sann mot sig själv. ”Jag vill inte skriva efter en formel som man vet säljer”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden