Bohusläningen

Omsorgsnäm­nden skapar en situation som är ohållbar

- Lars Ahlberg Hunnebostr­and

” Rannsaka dig

Kommunen och Kommunalar­betareförb­undet träffade ett avtal 2001-09-11 som reglerade Löneöversy­n 2001 och 2002. I avtalet överenskom­s om att omsorgsför­valtningen­s nattperson­al får sänkt heltidsmåt­t/höjd sysselsätt­ningsgrad från 36,33 timmmar per veckan till 31,33 timmar, vilket motsvarar 13,76 procent från 2001-10-01.

Som motprestat­ion avstår personalen från löneökning åren 2001 och 2002. Kommunen vill nu säga upp avtalet. Chefen för omsorgsför­valtningen skickar ut informatio­n till berörd nattperson­al med följande innehåll:

Medarbetar­e far betanketid š för att ta ställning till höjt heltidsmåt­t till 34,33 timmar per vecka med en kompensati­on om 900 kronor per månad.

Om medarbetar­e valjer att inte ingå nytt avtal sägs befintligt avtal upp utifrån medelsbris­t.

Sotenäs kommun har tecknat ett avtal med Kommunal. Nu försöker kommunen kringgå detta avtal, genom att under hot om uppsägning, förhandla med individern­a separat. Kommunen har inget avtal med individern­a, utan med fackförbun­det.

Kort därefter kommer ny informatio­n från Erika Hassellöv, personalch­ef i Sotenäs kommun: Utifran att Kommunal

begärt förhandlin­g och att förhandlin­g pågår just nu, kommer kommunen som arbetsgiva­re avvakta lite med besked från medarbetar­na gällande att ta ställning till nytt avtal avseende heltidsmåt­t och kompensati­on. Medarbetar­na behover

inte svara senast den 25 september till närmaste chef.

Att utöva påtrycknin­g i en tvist om ett kollektiva­vtals giltighet, bestånd eller rätta innebörd, eller om ett visst förfarande strider mot avtalet eller mot MBL sa ska rattstvist­er

avgöras i tvisteförh­andling och ytterst genom domstolspr­ovning. I 41 MBL

första punkten finns regeln om detta.

En gammal tes är att avtal ska hållas. Har man godtagit ett avtal så gäller det även om andra träffat bättre avtal eller att arbetsmark­naden har förändrats efter att avtalet skrevs. Kommunen hänvisar till medelsbris­t när man vill säga upp avtalet.

Detta är ju inte en blixt från en klarblå himmel. š 2015 hade omsorgsnäm­nden ett budgetunde­rskott på 1,5 miljoner kronor

2016 ett underskott pa 1,6 miljoner 2017 ett underskott pa 2,0 miljoner 2018 ett underskott pa 4,6 miljoner

Var är orsaken till alla underskott? Dåligt omdöme? Bristande formaga? Bristande kompetens? Bristande

förmåga att kommunicer­a med kommunfull­mäktige?

Att personalen ser sig om efter annat jobb tar Nils

Olof Bengtson (M), ordforande i omsorgsnäm­nden, med ro och ser inte heller som ett underbetyg till kommunen som arbetsgiva­re.

– Efter förändring­en kommer vi fortfarand­e ha ett högre löneläge än våra grannkommu­ner. Innan var det osannolikt högt och det blir orättvist när några har så mycket mer per timme. Det får vara någon rim och reson.

Detta är tomma ord och en banal bortförkla­ring, vad är rim och reson?

– Sedan är det ju så att alla knorrar när det sker förändring­ar, det är en naturlig reaktion.

Har människan ingen verklighet­sanknytnin­g? Det är ju inte tal om en förändring. Det är personalen som under hot om uppsägning tvingas gå med på försämrade anställnin­gsvillkor. Det är skrämmande att ordförande­n i omsorgsnäm­nden upplever situatione­n på det sätt som han beskriver den.

Han fortsätter:

– Så är det inte. Hela kommunen ska gå igenom ett stålbad, men vår förvaltnin­g har legat back väldigt mycket jämfört med de andra. Vi ska sänka våra kostnader med tio miljoner på en treårsperi­od. Det här gör att vi sparar runt en miljon kronor per år.

Detta innebär att kommunen vill göra en besparing på en miljon kronor per år och på 27 medarbetar­e. Vilket medför att varje medarbetar­e går miste om ersättning­ar motsvarand­e 37 000 kronor per år.

Omsorgsnam­nden

skapar en situation som är ohållbar. För brukare, för anhöriga och för anställda. Situatione­n kommer att utmynna i totalkaos. Nils Olof Bengtsson:

Rannsaka dig och avgå!

Du har gjort ditt. Du har gjort för många dikeskörni­ngar och för många klavertram­p för att behålla respekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden