Bohusläningen

Johanna från Uddevalla hjälte när kvinna knuffades omkull

- Andreas Engblom ae@bohuslanin­gen.se 0522-992 00

Den äldre kvinnan var på väg ut från pendelstat­ionen när en storvuxen man knuffade henne så att hon flög i backen. Stationen var full av folk men ingen ingrep – utom Johanna Swartswe från Uddevalla – som sprang efter mannen.

– Först blev jag chockad, säger Johanna Swartswe om händelsen hon var med om för en vecka sedan.

Hon befann sig vid Sundbyberg­s tågstation i Stockholm eftersom hon skulle gå på en konsert. Hon skulle gå igenom spärren till pendelstat­ionen när hon fick syn på en kvinna i spärren bredvid henne. Kvinnan var på väg ut från stationen, och i samma spärr var en man på väg in.

– De möttes i spärren och så sa han ”flytta på dig” och tog bägge sina händer och puttade på hennes bröst så att hon flög minst två meter. Det var helt sjukt. Hon dunsade i golvet och skrek till. Sen gick han bara förbi henne där hon låg på marken, berättar hon.

Det var mitt på dagen och pendelstat­ionen var full av människor som såg den äldre damen bli omkullknuf­fad. Johanna Swartswe började skrika för att få med sig andra, men ingen reagerade. Då bestämde hon sig för att själv följa efter mannen, som var omkring två meter lång mot hennes 160 centimeter. Hon tog tag i mannens arm, men han ryckte åt sig armen och sa något hotfullt till henne.

– Jag blev rädd, men jag tänkte jag ska inte vara någon jädra mes, så jag tog upp telefonen och började filma honom.

När den främmande mannen såg det vände han sig om och sa att han skulle polisanmäl­a Johanna för förföljels­e.

– Jag sa ”absolut, gör det så kan jag ringa och anmäla dig för misshandel”.

Sagt och gjort. Johanna Swartswe ringde polisen. Under samtalet hängde mannen över henne och skrek hotfulla saker.

– När jag bestämde mig för att gå fram tänkte jag att han ska inte komma undan med det här. När jag stod med polisen i telefonen tänkte jag snälla, slå mig inte. Han kändes ganska irrationel­l.

Mannen gjorde dock inget våldsamt och när Johanna Swartswe efter telefonsam­talet gick tillbaka för att ta hand om kvinnan följde mannen förvånande nog efter. Där stod han sedan och väntade tills polisen kom.

– Jag klappade på kvinnan och lugnade henne och han stod upp och blängde på mig. Det var jätteobeha­gligt.

Efter att polisen tagit om hand om mannen och hållit förhör med Johanna Swartswe och den äldre damen skildes de åt. Men kvinnan gick ut i bland annat tidningen Mitt i och efterlyste hjältinnan som hade kommit till hennes undsättnin­g.

– Hon var helt fantastisk, sånt civilkurag­e, det finns inga ord för någon som henne, sa kvinnan till Mitt i.

Johanna Swartswe fick höra om efterlysni­ngen och hörde av sig till damen.

– Jag ringde upp henne. Hon tackade väldigt mycket och kallade mig ängel och så. Sen skojade vi om händelsen. Det var ett mysigt samtal.

Känner du dig som en hjälte?

– Nej. Jag känner mig väldigt hedrad att jag fått så mycket komplimang­er. Det är kul, men samtidigt lite tråkigt att alla inte reagerade som jag gjorde. I och med att det var så många människor på plats och jag var den enda som gjorde nåt tappar man hoppet lite. Jag fick ögonkontak­t med några som stod och tittade, men ingen kom fram.

Jag blev rädd, men jag tänkte jag ska inte vara någon jädra mes Johanna Swartswe

 ?? Bild: Oliver Hedendahl ?? Johanna Swartswe från Uddevalla grep in när ingen annan gjorde det, och hjälpte en äldre kvinna som blivit omkullknuf­fad.
Bild: Oliver Hedendahl Johanna Swartswe från Uddevalla grep in när ingen annan gjorde det, och hjälpte en äldre kvinna som blivit omkullknuf­fad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden