Bohusläningen

Preemstopp ger fler kunder till Lysekils matbutiker

2 500 gästarbeta­re från Europas alla hörn har kommit för att utföra underhåll och service på Preemraaff i Lysekil. Fler invånare – även om de är temporära – ger klirr i kassan. Framför allt för handlare utanför centrala Lysekil.

-

2 500 personer har kommit för att jobba under raffinader­iets storstopp. Det ger handlarna i Lysekil extra ruljans.

Storstoppe­t på Preem pågår för fullt. 2 500 arbetare från runtom i Europa har kommit för att utföra serviceoch underhålls­arbeten. Det innebär också att 2 500 personer, utöver Lysekilsbo­rna, ska bo, äta och leva i området.

Trots det ökade kundunderl­aget, anser handlare i centrala Lysekil att påverkan är ganska liten.

– I och med att många inte bor här i centrum och att det bara pågår under en sexveckors­period är det inte jättebetyd­ande för oss, berättar Albert Pettersson, butikschef på ICA Supermarke­t i Lysekil.

– Det är positivt, men det är sex veckor var femte år och det är väl inget som påverkar oss jättemycke­t.

Tillströmn­ingen av kunder har varit högre än vanligt, framför allt mellan halv sju och åtta på kvällarna. Då har Albert Pettersson fått plocka in mer personal.

– Vi säljer lite mer bageriprod­ukter, tobak och öl under den tiden.

Även Coop

iLysekil har plockat in extraperso­nal. En person jobbar extra under fyra timmar på eftermidda­gen. Kolonialch­efen Johanna Höglind märker av att det är fler människor i rörelse i staden.

– Ja, Gud ja! Det dundrar in ganska många i taget, det kan man lugnt säga. Vi har gått från en till två kassor på eftermidda­gen till fyra, det pågår mellan klockan sex och halv åtta, skulle jag säga.

För Ica-handlaren i centrala Lysekil var det bättre för sex år sedan, den senaste gången som Preems raffinader­i hade storstopp. Då låg en plattform i hamnen med 1 500 bostäder.

– Då var min butik närmst och då var alla här. Nu bor många utanför staden och då ligger andra butiker närmre, säger Albert Pettersson.

En bild som

hans handlarkol­lega i Brastad, Gerhard Svensson, bekräftar.

– Vi får ju en jädra massa minibussar, med åtta till tio personer i varje som kommer och handlar. Sedan kommer det en turistbuss med 50 arbetare varannan dag, det blir ett himla tryck. Samtidigt kan det komma två, tre minibussar samtidigt. Det kommer mellan 70 och 75 gästarbeta­re till min lilla butik samtidigt.

Han beskriver situatione­n som förvirrand­e och slitsam, men också som häftig och trevlig.

 ??  ??
 ??  ?? albert Pettersson, butikschef på Ica supermarke­t i Lysekil, har fått plocka in mer personal på eftermidda­garna.
albert Pettersson, butikschef på Ica supermarke­t i Lysekil, har fått plocka in mer personal på eftermidda­garna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden