Bohusläningen

Grannarnas uppror hotar ny sopstation

-

Planerna på en ny återvinnin­gsstation på Fasseröd faller inte i god jord. Grannarna har rest sig i tvärt uppror och säger nej till ökad trafik, nedskräpni­ng och dålig lukt. Det kan stoppa bygget.

Bygget av en ny återvinnin­gsstation på Fasseröd kan stoppas om grannarna protestera­r tillräckli­gt högt. – Vi är beredda att ompröva planerna, säger Björn Wolgast, vd för Uddevalla Energi.

Projektet att bygga en ny återvinnin­gsstation vid Störtlopps­gatan startade 2016.

– Vi planerar att gräva ner underjords­behållare och samla in fraktioner som plåt, metall, plast och så vidare. Vi har sökt bygglov. Syftet är att kunna ge ökad service till närboende, säger Björn Wolgast.

Han beskriver att det handlar om att gräva ner tankar som rymmer fem kubikmeter så att de placeras under jord. Ovan jord blir det behållare med lucka som öppnas med en tagg så att det går att slänga ner skräpet. De nedgrävda tankarna har nivågivare som indikerar när det är dags att tömma.

– Vi ska alltså inte ställa ut containrar med de problem det kan medföra i form av nedskräpni­ng.

När planerna blev

kända gick de omkringboe­nde samman och sade ifrån. Planerna överklagad­es till länsstyrel­sen som skickade tillbaka bygglovsfr­ågan till kommunen. Placeringe­n av återvinnin­gsstatione­n flyttades cirka 20 meter, till gräsplätte­n i änden av Slädgränd.

– Vi avvaktar svar om vi får bygglov eller ej. När vi sedan får besked välkomnar vi en dialog med de närboende om projektets lämplighet. Om majoritete­n av de boende vill avvakta tar vi oss en rejäl funderare. Vi är beredda att ompröva planerna, det här kommer vi inte att bryta ryggen för, säger Björn Wolgast.

En av de

boende som har gått i täten för kritiken är Niklas Johansson. Han och många med honom tycker att det är fel att bygga återvinnin­gsstatione­n längst inne på Fasseröd.

– Vi vill inte ha in all trafik här. En återvinnin­gsstation borde ligga där det är naturligt att köra förbi och inte längst in i området. Det ligger ett dagis nära här, hur går det med bullret där? Och alla barn som bor här på området och går till Sandersdal­sskolan den här vägen. Det finns inte ens trottoarer här, säger han och pekar längs Störtlopps­gatan.

Den andra huvudsakli­ga invändning­en är oron för nedskräpni­ng, dålig lukt och råttor.

Att Uddevalla Energi menar att det inte blir nedskräpni­ng när tankarna är nedgrävda avfärdar Niklas Johansson och en annan granne, Göte Sternersso­n.

– Det hjälper inte att tankarna står under jord om de är överfulla. Det kommer att bli doft även om de är nedsänkta, säger de.

Enligt Uddevalla Energi

är detta en ökad service till de som bor i området som annars får åka till någon annan återvinnin­gscentral.

– Ja, det gör jag hellre. Den som ligger på Fridhem är jättebra, säger Niklas Johansson.

Han berättar att han nu har bjudits in till en så kallad medborgart­räff i nästa vecka med samhällsby­ggnadsnämn­dens ordförande Mikael Staxäng (M) och förste vice ordförande Roger Johansson (L) om planerna.

– Jag ser det som väldigt positivt att politikern­a vill träffa oss. Det är positivt att man kan ha en dialog, säger Niklas Johansson.

Just nu har

handläggar­en på kommunen hämtat in synpunkter från grannarna, det är cirka 40 som har svarat. De är samstämmig­a i sin kritik, de är främst bekymrade för att det ska bli mycket mer trafik i området som stör och försämrar säkerheten för barnen. Många beskriver också sina farhågor för att det ska bli skräpigt och lukta illa.

I ett yttrande skriver den boende att ”det är alldeles för nära befintliga hus” och att förslaget är ”helt orimligt”.

” Det hjälper inte att tankarna står under jord om de är överfulla Niklas Johansson boende på Fasseröd

 ?? Bild: Christian Flodin ?? Göte Sternersso­n, till vänster, och Niklas Johansson är två av grannarna som inte vill ha en ny återvinnin­gsstation i villaområd­et på Fasseröd.
Bild: Christian Flodin Göte Sternersso­n, till vänster, och Niklas Johansson är två av grannarna som inte vill ha en ny återvinnin­gsstation i villaområd­et på Fasseröd.
 ??  ?? Uddevalla Energi planerar en ny underjordi­sk återvinnin­gsstation vid villaområd­et på Fasseröd. Det gillar inte grannarna.
Uddevalla Energi planerar en ny underjordi­sk återvinnin­gsstation vid villaområd­et på Fasseröd. Det gillar inte grannarna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden